Читај ми!

Мркоњић: Коридор 10 доноси развој

Само развојни пројекти запошљавају нове људе, а став Владе Србије је да правац према Димитровграду треба да буде завршен што пре, рекао министар Милутин Мркоњић приликом обиласка радова на Коридору 10, код Беле Паланке.

Министар за инфраструктуру и енергетику Милутин Мркоњић обишао је радове на Коридору 10 у селу Моклиште у општини Бела Паланка. Став Владе Србије је, каже Мркоњић, да тај правац према Димитровграду треба да буде завршен што пре.

Министар за инфраструктуру је, у изјави новинарима, нагласио да само развојни пројекти запошљавају нове људе, напомињући да је почетак радова на Коридору и на краку према Димитровграду у значајној мери побољшао привредну структуру општине Димитровград.

Учествујући на панел дискусији о значају Коридора 10 у економском и привредном развоју источне Србије, Мркоњић је поручио привредно-политичком руководству тог дела земље да је судбина тог краја у њиховим рукама.

"Ви данас имате шансу, морате да отимате", рекао је министар и навео пример Инђије која је искористила укрштање коридора 7 и 10.

Мркоњић је извођачима радова рекао да у овом крају оставе још понешто осим што раде на Коридору 10. Значај је двострук, напоменуо је министар, како у погледу самог грађења коридора тако и у окружењу и услугама дуж аутопута.

Нисам погрешио када сам рекао да ће Коридор 10 привући 200.000 нових радних места рачунајући и окружење дуж аутопута, закључио је министар.

Изградња путева смањује сиромаштво 

Помоћник министра финансија Едвард Јакопин посебно је истакао да ће изградња Коридора 10 према Димитровграду утицати на заустављање негативних демографских трендова и на смањење сиромаштва.

Директор "Путева Србије" Зоран Дробњак рекао је да су у току преговори са иностраним банкама о повлачењу 400 милиона евра у наредне четири године и позвао председнике општина тог дела Србије да конкуришу пројектима у области путне инфраструктуре.

Директор Дирекције за инфраструктуру "Железница Србије" Милан Максимовић говорио је о електрификацији и модернизацији железничког Коридора 10 посебно о деоници железничке трасе од Ниша до Димитровграда која је једина неелектрифицирана у овом тренутку.

Изградња путног Коридора 10 од Ниша до Димитровграда и српско-бугарске границе потпуно је дефинисана, а за деоницу од Чифлика до Пирота где је тендер расписан и отварање понуда планирано је за 16. фебруар наредне године.

У јануару ће бити потписан уговор са чешком компанијом "Суптера" и компанијама "Актор" и "Терна" које су заједнички конкурисале за деоницу од Просека до Црвене реке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи