Читај ми!

Лоша вест за француске банке

Агенција за оцену кредитног рејтинга "Фич" смањила прогнозу рејтинга четири француске банке. Тај потез агенције у складу са снижењем прогнозе рејтинга Француске.

Прогноза рејтинга четири француске банке, укључујући и "Сосијете женерал", смањена са "стабилне" на "негативну", a седам италијанских и осам шпанских банака стављене су на разматрање ради могућег снижења рејтинга, саопштила је Агенција за оцену кредитног рејтинга "Фич".

"Фич" је навео да је ревидирао прогнозу банака "Сосијете женерал", "Груп БПЦЕ", "Дексиа" и "Ла банк постал", у складу са прошлонедељним снижењем прогнозе државног рејтинга Француске, преноси АФП.

Агенција је прошлог петка потврдила врхунски рејтинг Француске, али је снизила дугорочну прогнозу рејтинга са "стабилне" на "негативну", наводећи као разлог забринутост око дужничке кризе у европској монетарној унији.

"Интензивирање дужничке кризе у еврозони од јула до данас представља значајан негативни шок за читав тај регион, као и за привреду Француске и стабилност њеног финансијског сектора", наводи се у прошлонедељном саопштењу агенције.

"У недостатку конкретних резултата, што је највероватније повезано са драматичним погоршањем кризе у еврозони, 'Фич' не очекује да ће поправити негативну прогнозу за Француску до 2013. године", поручено је из агенције.

Одлука је уследила након ранијег саопштења агенције да би ускоро могла снизити кредитни рејтинг шест земаља, укључујући Шпанију и Италију, у зависности од развоја европске дужничке кризе.

Потез "Фича" одсликава "став агенције да ће се притисак на зараду, финансирање, ликвидност, квалитет средстава и капитализацију банка додатно повећати због веома тешке пословне климе".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи