Читај ми!

Главни економски изазови

Највећи изазови у наредној години биће убрзано задуживање и пад запослености, поручују поједини економисти.

Економисти у 2012. години за Србију највеће изазове виде у убрзаном задуживању и паду запослености.

Економиста Јован Зубовић каже да је у 2008. години у односу на 2011. годину становништву, на основу зарада, за потрошњу становништву било на располагању око три милијарде евра мање.

Смањена маса зарада резултат је отпуштања радника услед приватизације. Она је за циљ имала куповину некретнина, а не наставак и модернизацију производње.

Сасвим другачији положај имала су државна предузећа. Дејан Ерић, директор Института економских наука, каже да је проблем јавних предузећа што суштинска и права трансформација и реструктурирање тог сектора нису почели.

"С једне стране, имамо парадокс да се држава задужује, а са друге стране да су јавна предузећа направила губитак од пола милијарде евра", наводи Дејан Ерић.

Економисте брине и брзина задуживања, али и дефицит буџета, што може да пољуља поверење инвеститора.

Хасан Ханић, декан Београдске банкарске академије, каже да је веома тешко спречити даље смањивање броја запослених, што је један од главних извора домаће тражње и фактора привредног раста.

Ипак поверење инвеститора још постоји, а они су често и већи оптимисти него ми сами. Антонио Марчители из АXА осигурања не верује да ће тржиште осигурања у Србији бити сувише оптерећено кризом, јер су многе осигуравајуће куће у Србији на почетку пословања.

"Регулаторне агенције и економске мере иду у правом смеру, а и глобалан ризик земље кроз премије исти је као у неким земљама Европске уније и окружења", наводи Марчители.

Прогнозиран скроман раст економије од једног и по процента, према мишљењу економиста, тешко ће бити остварљив због смањене извозне тражње главних спољнотрговинских партнера. Уколико би запошљавање било олакшано, више би се трошило, а тада би се и буџет пунио лакше.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи