Читај ми!

Дужничка криза тресе лизинг

Број возила која се враћају банкама и лизинг кућама ове године је десет пута већи него прошле. Дневно се, у просеку, враћају три до четири аутомобила. Мртва трка између физичких и правних лица.

Паркинзи банака и лизинг компанија све су пунији. Месечно им буде враћено више од сто возила. Цене тих аутомобила често су ниже од тржишних, јер банке пред крај године желе да наплате целокупан износ који су уложиле у ваш кредит.

У том случају, ако се тржишна цена аутомобила не поклапа са рачуницом банке, власници морају да доплате разлику.

"Уговор се раскида или вољом обеју страна или услед неплаћања или отежаног плаћања рата. Када дође до повратка предмета лизинга, он се процењује, даје се по тој процењеној вредности покушава да се прода", каже Властимир Вуковић, председник Удружења лизинг кућа.

"Уколико се он не прода по процењеној цени, тада је обавеза бившег власника да разлику између пројектоване и продајне цене надоместе лизинг кући", истиче Вуковић.

Од укупног броја продатих аутомобила, само десет одсто ове године купљено је на лизинг. Пре три године овако је купљено чак 80 одсто возила.

"Интересантно да је највећи број аутомобила на лизинг продат 2008. и 2007. године и да је сад отплаћена трећина возила. Аутомобили су појефтинили 30 одсто, тако да је купац сад у ситуацији да његов аутомобил има далеко нижу тржишну вредност него што је финансијско задужење", рекао је Милош Петровић из Удружења увозника аутомобила и делова.

"И они се, простом рачуницом, све више одлучују да им аутомобил буде одузет него да га даље отплаћују", нагласио је Петровић.

Да би спречиле евентуалне тужбе, банке и лизинг куће често расписују лицитације или аукције на којима се возила продају по ценама много нижим од оних које очекују носиоци лизинга.

Није реткост да скупи аутомобил, са свим дажбинама, у Србији буде продат за двоструко нижу цену од оне, на пример, у Немачкој.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи