Читај ми!

Буџетски дефицит антикризна мера

Главна фискална антикризна мера у наредној години је буџетски дефицит, који ће бити употребљен за инвестирање у инфраструктуру и подстицање производње, рекао премијер Мирко Цветковић после сусрета са члановима Америчке привредне коморе.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић изјавио је да је буџетски дефицит у наредној години главна фискална антикризна мера и да ће бити употребљен за инвестирање у инфраструктуру и подстицање производње.

Цветковић је у изјави новинарима после обраћања члановима Америчке привредне коморе, изјавио да је у ситуацији када постоји страх од рецесије најбољи одговор буџет са дефицитом.

Премијер је истакао да је Влада у овој години успела да одржи макроекономску стабилност и очекује се да стопа раста буде два одсто, а инфлације осам одсто, или нешто више.

Председник Владе навео је и да се у 2012. години очекује наставак политике придруживања Европској унији и одбране територијалног интегритета и суверенитета Србије, док је на економском плану сигурно да ће се утицај кризе прелити на нашу земљу и очекује се привредни раст око 1,5 одсто.

Србија ће ову годину завршити са растом бруто домаћег производа од два одсто, инфлацијом нешто већом од осам процената, стабилним курсом и макроекоеноском стабилношћу, истакао је Цветковић.

Цветковић је нагласио да придруживање ЕУ остаје стратешко опредељење Србије, јер европска перспектива значи бољу будућност за све њене грађане.

Председник Америчке привредне коморе у Србији Милош Ђурковић рекао је да су током  прошлонедељне посете делегације Србије Америци, пословни људи из САД показали велико интересовање за улагање у Србију.

Ђурковић је оценио да највећа економска шанса Србије остају европске интеграције, али и да је потребно радити на привлачењу страних инвестиција.

Контрола уплате пореза 

Премијер је изјавио да ће примена одредбе да банке не дозволе исплату плата уколико предузећа не уплате порезе и доприносе на зараде бити померена са 1. јануара на 1. март идуће године.

Цветковић каже да ће то бити предвиђено амандманом на измене Закона о пореском поступку и администрацији.

Цветковић је навео да закон није добро протумачен и да банке могу добровољно да одлуче да ли ће ући у тај систем, наглашавајући да то није њихова обавеза, већ ствар избора.

Влада Србије пре две седмице усвојила је измене и допуне Закона о пореском поступку и администрацији и проследила их Скупштини Србије и очекује се да те измене закона буду усвојене до краја године.

Подаци Пензијско-инвалидског фонда показују, иначе, да око 40 одсто послодаваца није у законском року доставило доказе о редовној исплати доприноса за запослене током 2010. године.

Од 215.000 послодаваца доказе о уплати доприноса доставило је 130.000, односно приближно 60 одсто.

Цветковић, који је и министар финасија, одбацио је критике да Министарство финасија по "партијској линији добија велике паре" истичући је то министарсво највећи администартор финасијских средстава и да преко њега иде исплата пензија и различити трансфери.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи