Читај ми!

Тешка година за еврозону

Судећи према активностима европских лидера не види се раније уобичајена претпразнична божићна атмосфера. Све је у функцији одржања кредитног рејтинга и борбе против дужничке кризе. Извесно је једино да еврозони предстоји једна веома тешка година.

Када се министри финансија еврозоне не састају, они одржавају телефонске седнице о дужничкој кризи. Неколико држава је у опасности од снижења кредитног рејтинга, па је главна тема повећање капитала ММФ-а, како би та институција могла да прискочи у помоћ презадуженим чланицама еврозоне.

За европске челнике нема предаха до Божића. Нема ни уобичајених коктела и ранијег одласка са посла. Састанци су свакодневни, до дубоко у ноћ.

Чланице еврозоне планирале су да, за спас евра, у Фонд ММФ-а уплатити 200 милијарди евра. Од тога, три четвртине требало је да обезбеде чланице еврозоне, а остатак остале земље Уније.

Финансијску инјекцију од 30 милијарди евра очекују и од Велике Британије, мада је премијер Дејвид Камерон више пута поновио да неће дати паре.

"Нејасно је како би спасилачки пакет могао да функционише. Можда се ситуација на берзама побољша до краја године. Постоји, пак, претња од великог снижења кредитног рејтинга, чак и снажним економијама еврозоне", каже берзански трговац Роберт Халвер.

За Шпанију ситуација не може бити мрачнија, каже нови премијер. Парламенту је представио план да идуће године смањи државни дефицит за око 16 милијарди евра.

"Пред Шпанијом су тешка времена. Стопа незапослености је око 23 одсто. Сваки други млади човек је незапослен. Неопходне су хитне реформе тржишта рада", каже премијер Шпаније Маријано Рахој.

Док италијански премијер Марио Монти зрачи оптимизмом, уверен да земљу може да спасе финансијске пропасти, грађани штрајкују због владиних мера штедње. На хиљаде државних службеника не ради.

"Мере штедње свалиле су велики терет на радничку класу и пензионере, уместо да погађају пореске преваранте и богате", каже Сузан Камусо, синдикални лидер.

Ипак, стручњаци упозоравају да сви морају да стегну каиш, јер је пред нама трновита година.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи