Читај ми!

"Хипо" банка напушта Балкан?

Аустријска "Хипо" банка повлачи се са тржишта Балкана и продаје сву имовину, рекао председник Управног одбора банке Готвалд Кранебитер. Из банке, међутим, тврде да је реч о реприватизацији. Нема никаквог говора о повлачењу са тржишта Србије, поручује руководство те банке у Србији.

Председник Управног одбора аустријске банке "Хипо Алпе Адрија" Готвалд Кранебитер изјавио је у интервјуу за аустријски недељник Тренд да ће се та банка повући из земаља бивше Југославије.

Кранебитер је у том интервјуу, који су пренели портали СЕЕбиз и Т-портал, рекао да ће "Хипо" средином 2012. године почети да продаје филијале у Босни и Херцеговини, Црној Гори, Хрватској, Словенији и Србији, као и да ће њихова цена износити 1,5 милијарди евра.

Да би олакшала продају филијала у земљама бивше Југославије, та аустријска банка ће из њих повући неактивну имовину вредну четири милијарде евра, најавио је председник Управног одбора банке.

Кранебитер је оправдао продају филијала тиме да "стање не допушта да се робује догмама".

Према рачуници агенције Блумберг, износ од 1,5 милијарди евра који "Хипо" тражи за своје филијале на подручју бивше Југославије једва покрива њихову рачуноводствену вредност, што указује да је за ту банку одлазак са западног Балкана приоритет.

Непосредно пошто је објављен интервју са Кранебитером, из "Хипо Алпе Адриа банке" стигло је саопштење у којем се тврди да ће, уствари, банка наставити пословање под потенцијалним новим власником, јавља Т-портал.

"Кранебитер у свом интервјуу за аустријски магазин Тренд није рекао да ће се 'Хипо група' повући из земаља бивше Југославије, јер је то потпуно нетачно", наводи се у саопштењу.

"Оно што је речено је већ одавно позната и приликом национализације банке крајем 2009. године од стране Републике Аустрије констатована чињеница да ће се банка реприватизовати да би била поновно стабилна", стоји у саопштењу.

"У складу с тиме, припрема процеса продаје почиње средином 2012. године, при чему ће "Хипо" у обзир узети само потенцијалне квалитетне партнере, који ће омогућити дугорочно пословање", наводи се у саопштењу.

Поводом информација о повлачењу "Хипо Алпе Адриа банке" са подручја бивше Југославије реаговало је и руководство те банке у Србији. Кажу да су делови интервјуа председника Управног одбора те аустријске банке Готвалда Кранебитера погрешно пренети и да није реч о гашењу банке, већ о приватизацији.

Владимир Чупић из "Хипо Алпе Адриа банке" каже за РТС да држава Аустрија неће и не може да буде власник једне комерцијалне банке.

"Наравно, почетак реализације тог процеса је био одређен за 2012. годину и сада се он реализује. Чини ми се да је суштина вести заправо у томе. Нема никаквог говора о повлачењу Хипо Алпе Адриа банке са тржишта Србије", рекао је Чупић.

Поводом тврдње медија о повлачењу са тржишта земаља бивше Југославије, "Хипо Алпе Адриа банка" Црне Горе је, такође, саопштила да та банка остаје доследна "стратегији јачања" своје мреже у земљама Југоисточне Европе.

У саопштењу се, међутим, наводи да је план банке да после реструктурирања нађе новог власника јер је та банка сада у власништву државе Аустрије, а, у складу са захтевима ЕУ, "приватизација је неопходна".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи