Читај ми!

БРИК - од аутсајдера до лидера

Прошло је десет година од када је главни економиста "Голдман Сакса" Џим О'Нил употребио скраћеницу БРИК. Деценију касније, економије Бразила, Русије, Индије и Кине порасле су више од четири пута, а у њима живи половина човечанства.

Иако прогноза економисте "Голдман Сакса" Џим О'Нил, који је употребио скраћеницу БРИК, није привукла много пажње, брзо се показало да је био у праву. Њихов економски утицај прати и политички. Четири државе БРИК-а простиру се на четвртини светског копна, у њима живи готово половина светског становништва.

Џим О'Нил је 2001. године најавио да ће оне за мање од три деценије надмашити економски најразвијеније земље из тадашње Групе седам. Економисти данас признају да је његово истраживање означило прекретницу у анализи раста светске економије, а преображај Г7 у Г8,  а затим у Г20 и званично је признање О'Ниловог рада.

Медије је ових дана занимало шта после десет година О'Нил каже за своје кумче, а он објашњава да статистки податак из 2001. године, када је британска економија имала обим од 1.500 милијарди долара, а земље БРИК-а 3.000 милијарди - довољно говори колико су те четири земље напредовале.

"После десет година, британска економија порасла је на 2.600 милијарди долара, а земаља БРИК-а на 13.000 милијарди! Када чујете такве статистичке податке, јасно вам је да је смешно говорити о њима као о тржиштима у успону", сматра главни економиста Голдман Сакса.

Десетогодишњица БРИК-а пала је у време економске кризе, па су и те земље суочене са изазовима. Иако се неким економистима чини да је БРИК прошао врхунац економског раста, Џим О'Нил је оптимиста.

"Следеће године ће раст бруто домаћег производа БРИК-а бити једнак целом бруто домаћем производу Италије, а Кина ће стварати по једну грчку економију свака четири месеца", сматра О'Нил.

Пошто сматра да се изазови кризе углавном преливају из европских земаља и Америке, саветује Бразил, Русију, Индију и Кину да развијају домаћу потрошњу да би што мање зависиле од других. Треба, каже, имати у виду и њихове велике девизне резерве од 4500 милијарди долара.

"Криза у еврозони је велика шанса за земље БРИК-а да у замену за свој новац добију већи утицај у ММФ-у, што оне сматрају признањем на светском нивоу", сматра Иван Чакаров, главни економиста компаније "Ренесанс Капитал".

У међувремену се БРИК-у придружила Јужна Африка, највише из политичких разлога, да би у групи био заступљен и афрички континент, пошто економски не може да се мери са четворком.

А Џим О'Нил има нову прогнозу и нови термин - "Следећих једанаест". Реч је о земљама попут Индонезије, Турске и Мексика од којих свака има разлог да привуче страна улагања и пажњу менаџера светских инвестиционих фондова.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи