Читај ми!

Дијаспора сигуран извор прихода

Девизним дознакама би и ове године у Србију требало да стигне око три милијарде евра. Поједини региони практично живе од тог новца. Додатни прилив девиза може се очекивати и од повећања броја девизних пензија.

Дознаке из иностранства су и у економски најтурбулентнијим временима, најстабилнији прилив новца у земљу. У првих девет месеци ове године, упркос економској кризи, износ девизних дознака је 1,7 одсто већи него у истом периоду прошле године.

Када би се новац који стиже дознакама из иностранства поделио по глави становника, то би значило да би ове године сваки грађанин Србије од ујака из Канаде, тетке из Аустралије или бабе из Швајцарске добио по 425 евра.

Да укупна сума није мала, говори и чињеница да поједини региони у Србији практично живе од тог новца. Да ли је последњих година рођацима и пријатељима у иностранству гуја ушла у новчаник, грађани Србије нерадо коментаришу.

И статистика и дијаспора говоре да праве кризе још нема. Марија Кадовић из Шведске каже да се шаље и више него иначе због тога што се криза у Србији више осећа.

У првих девет месеци прошле године прилив девиза путем дознака био је две милијарде и 50 милиона евра, а ове године дијаспора је до краја септембра послала 80 милиона евра више.

Процене стручњака су да ће до краја године путем дознака у Србију стићи три милијарде евра. Да и у време највеће кризе дијапсора више мисли на Србију, показује и податак да је у последње две године прилив девиза путем дознака већи за око 20 одсто него што је био пре првог таласа кризе, златне 2007. године.

Економиста Мирослав Здравковић подсетио је да је Србија санкције деведесетих преживела захваљујући са једне стране дознакама, а са друге стране захваљујући производњи хране и струје у земљи.

Додатни прилив девиза може се очекивати и од повећања броја девизних пензија. Наиме, многи који су 60-их и 70-их отишли на рад у иностранство, сада се пензионишу и махом се враћају у Србију.

"С друге стране, сваке године почевши од деведесте, па задњих 20 година, у просеку по 10.000 махом факултетски образованих особа напушта Србију што значи да имамо растући прилив од те нове миграције која напушта Србију", каже Здравковић.

Са око 10 одсто прилива новца дознакама у односу на бруто створену вредност, Србија је у самом светском врху. Од земаља у окружењу само у Босну и Херцеговину пристиже више девиза на тај начин.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи