Како зарадити у време кризе

Прошле године уносна је била само трговина акцијама НИС-а, послови са златом и житарицама. Грађани су се највише опредељивали за приходе на девизне штедне улоге, који су им донели зараду од пет до шест одсто годишње.

Пре кризе, трговина и промет некретнина и куповина акција на берзи били су уносни послови, а сада готово да не постоји атрактивна грана, интересантна малим улагачима. Изузетак су акције НИС-а и послови са златом и житарицама.

Уколико се не обрће, новац углавном губи вредност, али се поставља питање у шта је, у постојећим околностима, паметно уложити новац.

Грађани су се, током протекле године, највише опредељивали за приходе на девизне штедне улоге, који су им донели зараду од пет до шест одсто годишње.

Динарска штедња је због стабилног курса била исплативија. Ипак, шампиони прихода могли су да постану купци акција НИС-а, злата и житарица, наравно, уколико су улагали веће суме.

"На роду 2010. године могло је да се заради преко 30 одсто. Велика су очекивања да се оствари зарада и на овогодишњем роду и сад је повољан тренутак за куповину пољопривредних берзанских производа", каже берзански експерт Бранислав Јоргић.

Други велики улагачки хит ове године била је куповина злата преко берзанских записа, или чак у виду накита.

"Тренутна цена злата је 1670 долара за унцу. Унца је 32 грама а цена је ишла и до 1.800 долара. Дугорочни тренд је раст цене злата и ја очекујем да ће она у једном тренутку доћи и прећи 2000 долара", каже Исмаил Мусабеговић, професор Београдске банкарске академије.

Због недостатка квалитетних пројекта а, са друге стране, вишка пара, и банке се опредељују за штедњу, најрадије код Народне банке.

Финансијски консултант Небојша Катић тврди да у Народној банци данас има имобилисаних милијарду и сто милиона евра који не служе ничему.

Експерти кажу да је криза идеално време за инвестирање, а стара изрека да је најбоље трећину новца држати у злату, трећину у новцу а трећину у инвестицијама или некретнинама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи