Читај ми!

Довољно струје за празнике

Са повећаним радом термоелектрана и већим увозом струје, без обзира на недостатак енергије из хидроелектрана, Србија спремно дочекује празнике, каже помоћник генералног директора ЕПС-а Зоран Манасијевић, за РТС.

Електропривреда Србије (ЕПС), због суше, већ два месеца увози струју. Захладнело је, а ближе се и празници у време којих се, традиционално, троши највише струје.

Помоћник генералног директора ЕПС-а Зоран Манасијевић каже, за РТС, да Србија, без обзира на недостатак енергије из хидроелектрана, али са повећаним радом термоелектрана и нешто већим прекобилансним увозом, спремно дочекује празнике.

"У погону су сви наши расположиви капацитети. Тако да не очекујемо посебне проблеме ни за Светог Николу ни за новогодишње и Божићне празнике", каже Манасијевић.

Пошто су садашње количине струје из увоза уговорене до краја децембра а већи дотоци воде се не очекују ни почетком следеће године, ЕПС је, за јануар и фебруар, расписао набавку и добио понуде па се склапање уговора очекује следеће седмице.

"Могу да кажем да је одзив био добар да смо добили понуде за све количине које смо планирали, тако да и од Нове године очекујемо стабилну ситуацију што се тиче и увоза и производње", наводи Манасијевић.

Помоћник директора ЕПС-а каже да је већи део струје у Србији произведен из сопствених капацитета, пре свега из термоелектрана на угаљ. Један део енергије долази из врло скупих постројења термоелектрана топлана Зрењанин и Нови Сад, док се трећи део недостајућих количина покрива из увоза.

"Све то збирно било је веома скупо, и по неким прелиминарним рачуницама до сада само на тој разлици производње изгубили преко 60 милиона евра", рекао је Манасијевић, наводећи да ће се то сигурно одразити на пословни резултат ЕПС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи