Читај ми!

Криза мења навике

Већина Европљана одриче се великих празничних куповина. Издаци ће бити смањени за око десет одсто, а код Грка и 25 одсто. Локалне власти смањиле фондове за празнично украшавање градова, па Атина, Лисабон и Мадрид не светле као ранијих година.

Европским трговцима увек се пред божићне и новогодишње празнике поправљало расположење. Европљани су били широке руке што се тиче прослава и поклона. Све до ове године, трговци се спремају за најлошији промет у последњих неколико деценија.

Најновија истраживања показују да ће празнични издаци бити смањени за око десет одсто, а код Грка и читавих 25 одсто.

Већина Грка каже да је непристојно разметати се када је ове године још 800.000 људи остало без посла, повећавши стопу незапослености на безмало 18 одсто. Следеће ће их бити још више, јер се очекује затварање 60.000 пословних јединица.

"Прошла је половина децембра, а наш промет је скоро па ништа. Прошла година је била лоша, следећа ће бити катастрофална", каже Јанис Гарифалос, власник продавнице обуће.

Тмурно расположење појачава чињеница да су локалне власти углавном смањиле фондове за празнично украшавање градова, па Атина, Лисабон и Мадрид, на пример, не светле као ранијих година. 

Страх од трошења 

Анализе показују да је реч о новој појави - страху од трошења. Најџел Хилдич из Ројтерса каже да је куповна моћ под притиском страха за радно место, мера штедње које прописују владе и стагнације плата.

"Људи се нерадо задужују, штавише ове године су се трудили да уштеде и врате што више дугова. Потрудиће се да угоде себи, али ови празници ће бити далеко од фантастичних", каже Ричард Перкс, аналитичар.

За сада се не жале једино у Немачкој. У најбогатијој европској земљи, празнична потрошња већ је пет одсто већа него прошле године, а слично је и у Шведској и у Данској, али оне нису у еврозони.

Међутим, ово је прилика, кажу социолози, да се они Европљани који морају да штеде отргну од потрошачког менталитета и врате правим празничним вредностима какво је породично окупљање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи