Читај ми!

Криза притиска и Кину

Усложњавање економске кризе условило је да се Кина више окрене себи. Према економским приоритетима за 2012. годину, влада ће подстаћи домаћу тражњу, како би своју економију учинила мање зависном од спољне трговине и инвестиција.

Економски приоритет друге привреде света за 2012. годину јесте подстицање домаће тражње, како би Кина своју економију учинила мање зависном од спољне трговине и инвестиција. Кинеска влада ће водити разбориту монетарну политику и обазриво уводити кредитне рестрикције, како би спречила успоравање раста привреде.

Доскоро уобичајен прозор у кинеским лукама били су контејнери крцати немачким аутомобилима, чувеним француским сиревима и шкотским вискијем. Само што се истоваре, препуњени разноврсном кинеском робом крећу пут Европе.

То је зато што је Кини, Европска унија најважнији трговински партнер, претекла је и Сједињене Америчке Државе. Ипак, због кризе која никога не штеди, односи се мењају. Поједине фабрике отпуштају раднике, трпе финансијске губитке или се затварају.

"Глобална клима за трговину је тешка. Охрабрићемо увоз и подстаћи извоз, тако што ћемо се окренути економијама које бележе брз раст. Банке ће одобравати повољније кредите, посебно малим и средњим извозним компанијама", каже портпарол кинеског министарства трговине Шен Дањанг.

Државни планери објавили су да ће привредни раст ове године бити 9,2 одсто. После три деценије убрзаног раста, привреда успорава и идуће године пашће испод девет одсто.

Ипак, Кина не жели да иде низбрдо. На годишњем скупу посвећеном економији, у закључном документу, најважније ставке су стабилност и уједначен економски раст уз борбу са увек опасном инфлацијом.

Економиста Танг Мин сматра да је у условима када криза не бира, боље да економски раст увек буде сталан, а не да се јури вртоглави раст.

Велики пад страних инвестиција

Из месеца су месец, у Кини се смањују стране инвестиције, а само у новембру су ниже за готово десет одсто, што важи и за директна страна улагања. Домаћа потрошња, која чини лавовски део активности у већини модерних индустријских привреда, бележи пад.

"Неодрживо је да дугорочни привредни раст Кине буде највећим делом зависан од инвестиција. Влада је то препознала и због тога подешава економску политику и подстиче домаћу тражњу, поготово тражњу потрошача", истиче економиста Фан Жианпинг.

Да би се зауздала инфлација, Централна банка Кине подиже камате, док је влада принуђена да смањи обавезне резерве банака и снизи порезе.  Изазови су велики, али увек треба имати решење, поручују кинески званичници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи