Читај ми!

Црна Гора примљена у СТО

На министарској конференцији у Женеви, Црна Гора примљена у пуноправно чланство у Светској трговинској организацији. Црна Гора се обавезала да ће приватизовати државна предузећа и објављивати годишње извештаје о приватизацији.

Црна Гора је, на министарској конференцији у Женеви, примљена у пуноправно чланство у Светској трговинској организацији (СТО).

Уговор о приступању потписали су генерални директор СТО Паскал Лами и премијер Игор Лукшић, чиме је Црна Гора постала 156. чланица глобалног економског система, који покрива 97 одсто светске трговине.

Генерални директор Лами и премијер Лукшић су, како је саопштено у Подгорици, оценили да чланство у СТО представља један од кључних корака интеграције Црне Горе је у модерне међународне економске токове.

Лами и Лукшић су навели и да чланство у СТО представља велику потенцијалу шансу и корист за црногорске привреднике.

Паскал Лами је рекао да је Црна Гора "четврта земља која је ове године ушла у СТО. То је важна етапа у процесу чији је циљ да СТО претвори у још универзалнију организацију. То
показује и да СТО и мултилатерализам и даље остају приоритет тржишне политике".

Црна Гора треба да до 31. марта 2012. ратификује документ о пријему у СТО.

Црна Гора се поред осталог, обавезала да ће приватизовати државна предузећа и објављивати годишње извештаје о приватизацији.  Такође се обавезала да ће примењивати мере контроле цена у складу са прописима СТО.

Црна Гора је захтев за чланство у СТО поднела 2004. године и очекивала пријем 2009. године, али је пријем одложен на захтев Украјине с којом је Подгорица обавила посебне преговоре о специфичним трговинским питањима.

Агенција АФП у извештају преноси да Црна Гора има бруто-друштвени производ од 4 милијарде долара, да је по извозу 159. у свету, а по увозу на 145. месту.

Главни купци робе из Црне Горе су ЕУ (55,9 одсто укупног извоза), Србија (28,2 одсто), БИХ (7,3 одсто), Албанија (2,5 одсто) и Турска (1,5 одсто).

Црна Гора робу махом увози из ЕУ (37,7 одсто укупно увоза), Србије (26,2 одсто), БИХ (7,5одсто), Кине (5,4 одсто) и Хрватске (4,8 одсто).

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи