Читај ми!

Нема места паници

У Србији није било веће злоупотребе платних картица, каже тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић. Министар Ивица Дачић потврдио је да српска полиција проверава могућу злоупотребу платних картица и нада се да ће ускоро бити прецизних информација о том случају.

Тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић рекао је за РТС да у Србији није било веће злоупотребе платних картица, већ да постоје неки изловани случајеви, који се не могу довести у везу са масовном злоупотребом.

"Можемо рећи да евентуално постоје одређени појединачни случајеви злоупотребе платних картица на нашој територији, али да нема масовне злоупотребе", каже Стаменковић.

Стаменковић каже да постоје неки изоловани случајеви на којима тужилаштво и полиција активно раде.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић потврдио је да српска полиција проверава могућу злоупотребу платних картица банака и нада се да ће ускоро бити прецизних информација о том случају.

"Ми проверавамо могућу превару, нема још прецизних информација, али ће их веома брзо бити. Постојала је одређена сумња и тужилац је послао захтев за учешће полиције у тој истрази и ми активно сарађујемо са другим полицијама и банкама", рекао је Дачић у Пироту након отварања енергане "Сењак".

Дачић је навео да у оквиру МУП-а постоји Одељење за борбу против високо-технолошког криминала и подсетио да злоупотреба платних картица није нешто што се први пут догађа.

Како је навео, постоји више различитих дела штампања лажних картица и она иду до злоупотребе података који постоје у картицама и базама података, па самим тим и злоупотреба рачуна.

Дачић је рекао новинарима да су, према полицијским сазнањима, Рајфајзен, Уникредит и Хипо Алпе Адриа банка привремено блокирале картице корисника, док Комерцијална, Банка Интеза и Сосијете женерал надзиру један број корисничких виза картица.

Због напада хакера на базу података са платних картица, неколико банака у Србији, из безбедносних разлога, блокирало је клијентима картице.

У банкама тврде да ничији новац није угрожен и да ће грађани следеће недеље нове картице добити бесплатно.

Иначе, упозорење је стигло из Румуније, где је пре два дана блокирано 17.000 картица због могуће злоупотребе, а компанија Виза тада је саоштила да је у току истрага потенцијалног угрожавања безбедности.

У јавности се као место напада хакера помиње ланац пумпи ОМВ-а који има више од 1.500 продајних места. Та компанија у саопштењу наводи да податке с кредитних картица корисника не чува у интерним системима, већ шифроване преноси до надлежне банке.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи