Читај ми!

Грчка и даље тражена

Иако и туризам трпи због кризе, Грци су направили планове како да остваре профит. Број туриста све већи. Овог лета било је 70 одсто више гостију из Србије. Туризам чини 15 одсто бруто домаћег производа и запошљава око 18 одсто радне снаге.

У Грчкој живи нешто више од 11 милиона становника. Сваке године придружи им се армија туриста. Ове их је било 16 и по милиона, 10 одсто више него лане. Много тога није обећавало добру сезону, земља је и даље у кризи какву не памти, штрајковало се месецима, блокиране су биле луке и аеродроми, затварани гранични прелази.

"Иако и туризам, као и све остало, трпи због незапамћене кризе, нисмо се сакрили у ћошак, већ смо направили планове како да остваримо профит. Дуго нисмо имали оволики број туриста и то даје наду", каже грчки министар туризма, Павлос Јеруланос.

Након две "посне" сезоне, грчка влада је пожурила да искористи немире на северу Африке, не би ли привукла странце. Формиран је посебан комитет који је промотивним спотовима државних званичника уверавао туристе да је Грчка безбедна земља.

Туриста из Ирске каже да две земље имају сличне судбине. "Ирци не раде много да се ситуација поправи, а Грци су свесни своје одговорности, јер их сви прозивају и проверавају", тврди туриста.

Дуга традиција туризма, море, сунце и национално благо, привукли су старе али и нове госте. Вратили су се Немци, све је више гостију из Русије, Израела, Турске.

Грчки угоститељи дупло су смањили туристичке таксе и понудили нове аранжмане у сарадњи са другим државама. Званичници не желе да прогнозирају шта ће бити идуће године, јер их очекује борба са рецесијом, оштре мере штедње, незапосленост и нерешена судбина евра.

Павлос Јеруланос, грчки министар туризма, не жели повратак на драхму. "То би било катастрофалан потез за еврозону и за нас. Верујемо да смо способни да уз помоћ међународних кредитора остваримо наше циљеве.", каже Јеруланос.

Овог лета на одмору у Грчкој било је 70 одсто више гостију из Србије него прошлог. Најпосећенија места традиционално су била Крф, Крит и Халкидики.

Иако им је 2011. била плодна, према подацима организације Уједињених нација за туризам, Грци су по броју туриста тек на десетом месту у Европи. Каскају за Французима, Шпанцима, Италијанима, Британцима, Турцима, Немцима, Аустријанцима, па чак и Украјинцима и Русима.

За Грчку, туризам има изузетну важност, јер чини 15 одсто бруто друштвеног производа и запошљава око 18 одсто радне снаге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи