Читај ми!

Блокада картица

Због напада хакера на базу података са платних картица, неколико банака у Србији, из безбедносних разлога, блокирало картице клијената. Тврде да ничији новац није угрожен. Коначне податке о томе шта се догодило треба да дају Тужилаштво за високотехнолошки криминал и полиција.

Поједине банке у Србији су многим грађанима блокирале платне картице или појачале контролу коришћења, после напада хакера на базу података са картица. Издавалац платних картица, VISA центар, обавестио је све банке у Србији о броју картица код којих је могућа крађа података.

Реч је о картицама које су коришћене у протеклих годину дана за плаћање у 11 земаља источне Европе, највероватније на бензинским пумпама.

Банке ће бесплатно заменити спорне картице, а клијенти ће, у међувремену, новац моћи да подижу на шалтерима банака.

"Ми смо од картичарских организација обавештени о нападу на базу једног трговинског ланца који послује у региону од Немачке до Турске и клијенти који су обављали трансакције на тим продајним местима су угрожени", каже Мирослав Ребић из Сосијете женерал банке.

Комерцијална банка искључила је данас око 2.000 VISA платних картица и клијентима ће за пар дана бити издати нове. Рајфајзен, Хипо Алпе Адрија и Уникредит банка, такође, су из превентивних разлога блокирале одређени број платних картица.

У јавности се као место напада хакера помиње ланац пумпи ОМВ-а који има више од 1.500 продајних места. Та компанија у саопштењу наводи да податке с кредитних картица корисника не чува у интерним системима, већ шифроване преноси до надлежне банке.

Кажу и да је у току провера њихових система. Из компаније VISA, чије се картице најчешће користе, о упаду хакера и могућности злоупотребе података, нису желели да говоре.

"Дајнерс" је већ заменио три до четири хиљаде картица. Енес Зајмовић из "Дајнерс клуба" каже да место преваре још није утврђено и додаје да је врло интересантно што је нападнута база Србије, јер Србија по бруто домаћем производу није интересантна за њих.

"Имали смо пар покушаја злоупотреба у Европи и Америци, али ниједан није био успешан. Због тога смо превентивно убрзали издавање нових картица", наводи Зајмовић.

Тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић каже да припадници тог одељења МУП-а, заједно с тужилаштвом, предузимају одређене радње како би видели да ли у Србији има злоупотреба платних картица, и у ком обиму. Стаменковић додаје да се већ у вечерњим сатима или сутра могу очекивати одређени резултати.

Тужилац каже да је у једној од суседних земаља дошло до злоупотребе одређеног броја платних картица које се налазе у једном од платних система и да је евентуално дошло до "преливања извршења тог кривичног дела у Србију". Корисници "Мастеркарда" и "Америкен експреса" нису угрожени.

У Румунији је пре два дана блокирано 17 хиљада картица због могуће злоупотребе, а компанија VISA је тада саоштила да је у току истрага због потенцијалног угрожавања безбедности.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи