Читај ми!

Немачки кредит Србији

Немачка одобрила Србији кредит од 100 милиона евра за пројекте у области обновљивих извора енрегије, пре свега биомасе, и беспровратну помоћ од 10 милиона евра за смањење емисије штетних гасова.

Немачки амбасадор у Србији Волфрам Мас и директорка Канцеларије за европске интеграције Милица Делевић разменили су ноте којима ће Србији бити одобрено додатних 110 милиона евра немачке развојне помоћи за пројекте у области обновљивих извора енергије, пре свега биомасе и смањења емисије штетних гасова.

Немачки амбасадор је у Привредној комори Србије рекао да је реч о некомерцијалном кредиту од 100 милиона евра и гранту (поклону) од десет милиона евра, тако да је та земља ове године одобрила Србији рекордан износ средстава у висини од 232 милиона евра билатералне помоћи.

Мас је истакао да је Немачка и даље спремна да у сваком погледу подржава Србију на путу за бољу будућност.

У укупном потенцијалу обновљивих извора енергије у Србији биомаса, према речима амбасадора, има удео који је процењен на 60 одсто, а Србија, према подацима из 2009. године, увози 45 одсто потребних енергената.

"Због тога Србија мора да искористи сопствене потенцијале да би смањила зависност од увоза енергената", рекао је Мас. 

Немачка, како је истакао, жели да Србија добије статус кандидата за чланство у ЕУ, али мора да испуни предуслове дефинисане пре 15 година, као и сваки други кандидат.

"Билатералном подшком шаљемо јасне сигнале да је Немачка партнер Србије у процесу проближвања ЕУ", нагласио је Мас. 

Министар Оливер Дулић, који је присуствовао састанку, рекао је да очекује да Србија постане велики произвођач биомасе, која је највећи потенцијал обновљивих извора енергије, а њено коришћење омогућиће појефтињење енергената и отварање десетине хиљада радних места, нарочито за угрожене социјалне категорије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи