Извор: РТС, Фонет

Протест против рударења литијума – блокаде на железничким станицама Прокоп и Нови Београд

Протест "Рудника неће бити" против рударења литијума и пројекта "Јадар", у организацији еколошких удружења, одржан је на Теразијама у Београду. После окупљања и обраћања говорника на Теразијама, грађани су одржали протестну шетњу до "Газеле". Код моста су се поделили у две колоне, према железничким станицама Нови Београд и Прокоп, које је део окупљених блокирао. Организатори су најавили да ће ту остати целу ноћ.

Блокирана и железничка станица Нови Београд

После Прокопа, блокирана је и Железничка станица "Нови Београд"

Учесници који су у колони, која је прешла преко моста "Газеле" , ушли су у станицу и сишли на колосек, где су преко пруге развили транспаренте "Не дамо Јадар" и блокирали саобраћај.

Колону ка станици Нови Београд предводио је председник Удружења "Не дамо Јадар" Златко Кокановић, који је рекао да ће ту остати целу ноћ.

Како сазнаје извештач Танјуга на станици Прокоп, возови који долазе из правца севера иду до Новог Београда и ту ће се окретати, а возови који долазе из правца југа ће се окретати на станици Раковица.

Заустављен је саобраћај у улицама Владимира Поповића и Милутина Миланковића на Новом Београду, и Антифашистичке борбе где не саобраћају ни трамваји.

Блокирана пруга на Прокопу

Део учесника вечерашњег протеста, из колоне која је стигла до железничке станице Прокоп, ушао је у станицу и блокирао пругу.

На челу колоне, која се одвојила од главног скупа на Газели и кренула ка Прокопу, налазе се представници неформалне групе "Борба" Никола Ристић и Иван Бијелић.

Бјелић је рекао да су они обавестили Железнице Србије о блокади пруге.

Грађани се деле у две колоне код Газеле - блокаде Прокопа и Железничке станице на Новом Београду

Златко Кокановић позвао је грађане, који су стигли до Газеле, да се поделе у две колоне, и да једна колона иде на Прокоп (железничка станица Београд центар), а друга на железничку станицу Нови Београд.

Протестна шетња до "Газеле"

Окупљени грађани су од Теразија кренули у протестну шетњу до моста "Газела", где ће се, како су најавили организатори, поделити у две колоне.

Представници еколошких удружења су на челу колоне, која се креће Улицом Краља Милана.

Саобраћај је блокиран у улицама око Теразијске чесме, Призренској и Краља Милана, Немањиној, Кнеза Милоша према "Газели".

Златко Kокановић: Преживљавамо тортуру, цртају нам мете на челу

Председник удружења "Не дамо Јадар" Златко Kокановић рекао је да иако су претходних четири, пет година трпели притисак од стране власти, последњих педесет дана он и његове колеге, истиче, преживљавају тортуру.

"Цртају нам мете на челу и то сами врх ове власти, на челу са председником, премијером, председницом Народне скупштине Аном Брнабић, и са целом владом и њеним минстрима", рекао је Кокановић.

Они, каже, рекламирају пројекат "Јадар" на Инстаграму, а "нас обичан народ називају страним плаћеницима и издајницима".

"Данас смо ја и Небојша били позвани у БИА да дамо изјаву, да нам скрену пажњу да је ово што радимо противзаконито, а ми бранимо Србију", поручио је Кокановић.

Активиста "Не дамо Јадар" Златко Kокановић је на крају обраћања позвао окупљење да крену у шетњу до “Газеле“, и да се тамо поделе у две колоне.

Драгана Ђорђевић: Држава није решила сектор отпада, треба га користити као ресурс

Докторка Драгана Ђорђевић, научни саветник у Институту за хемију, истакла је да се еколошки проблеми у Србији увећавају.

Разлог томе, према њеној оцени, је то што држава није решила сектор отпада, да се отпад користи као ресурс.

“Држава мора уреди систем његовог скупљања и одвожења на рециклажу“, истакла је Ђорђевић.

Међутим, како је додала, то није приоритет за власт, већ изградња термоелектрана.

Истиче да стране компаније не могу да раде са прљавим технологијама у својим земљама и зато их селе у друге земље.

Извештај Игора Топаловића

Бојковић: Дижемо глас против нечега што превазилази сва политичка питања

Глумица Светлана Бојковић навела је да је свако дужан да чува и побољшава животну средину.

“Наше окупљање је еколошко и нема никакве политичке амбиције“, поручила је Бојковић одговарајући на тврдње власти.

Окупили су се, каже, да дигну свој глас против нечега што превазилази сва политичка питања.

“Изгледа нам да се од нас крије да смо жртвовани као будућа прљава рударска колонија и депонија, то нећемо дозволити, затом смо данас овде, не пристајемо на то и бранимо свој опстанак у својој земљи“, поручила је Бојковић.

Она је обраћајући се окупљеним грађанима подсетила на чланове 74 и 83 Устава Србије који кажу да "свако има право на здраву животну средину и благовремено и потпуно извештавање о њој, као и да предузетништво може бити ограничено ради заштите здравља људи и животне средине".

Светлана Бојковић је рекла да је "пре две године власт преварила грађане да је пројекат Јадар стављен ад акта и да је данас јасно да је то била само куповина времена и намера да се грађани умире пред председничке изборе".

 

Љиљана Браловић: Сви смо овде данас подвижници

Љиљана Браловић из Савез еколошких организација Србије (СЕОС) поручила је да је ово време страдања и време подвижника.

“Сви смо овде данас подвижници“, истакла је Браловић.

Како је поручила окупљенима, "данас су жртвовани људи са Јадра, из Бора, Мајданпека а сутра сте ви."

Јелена Ступљанин: Јадар је наш

Глумица и модераторка скупа Јелена Ступљанин поручила је у обраћању окупљенима да је прави патриотизам борба за чист ваздух, за чисту воду, за чисту земљу.

Људи суштински живе у природи, са природом, право богатство је у здравој храни и земљи, а власт хоће да је преда страној компанији, рекла је глумица и поручила "Јадар је наш".

Скуп на Теразијама организују еколошка удружења пошто данас истиче рок који су на протесту испред Уставног суда 11. јула дали Влади Србије да одустане од рударења литијума.

Исти захтев је Савез еколошких организација Србије (СЕОС) дао Влади и раније на протесту у Лозници, 28. јуна, да се донесе закон којим се забрањује ископавање литијума и бора у земљи, кад су најавили, да ће, ако њихов захтев не буде усвојен, радикализовати досадашње протесте.

Организатори протеста који је почео данас у 19 сати на Теразијама у Београду под паролом "Рудника неће бити" због најаве отварања рудника литијума у долини Јадра, најавили су да планирају и блокаде на више тачака у Београду и Србији.

Нису, међутим, одмах прецизирали о којим локацијама је реч.

Златко Кокановић, један од организатора рекао је за Фонет да се ради о тачкама важним за привреду, без "малтретирања грађана".

Говорници на протесту су били председник удружења „Не дамо Јадар“ Златко Kокановић, Љиљана Браловић из Савеза еколошких организација Србије (СЕОС), научна саветница београдског Института за хемију Драгана Ђорђевић и глумица Светлана Бојковић.

Протести су претходних дана одржавани у градовима широм Србије, на којима су окупљени грађани затражили да се законом трајно забране геолошка истраживања и експлоатација литијума у земљи.

Грађани и активисти јуче су се окупили на скуповима у Нишу, Чачку, Врању, Лесковцу, Лазаревцу, Владимирцима и Малом Зворнику.

У четвртак, протести су одржани у Суботици, Крушевцу, Горњем Милановцу, Смедеревској Паланци и Зајечару чија је порука била иста - стоп најављеном пројекту "Јадар".

У Новом Саду, Крагујевцу, Ужицу, Бајиној Башти и Обреновцу протестни скупови грађана против ископавања литијума одржани су 7. августа.

Истим поводом 6. августа окупили су се грађани Јагодине, Сремске Митровице, Инђије и Кнића, скуп у Смедереву, Рековцу, Бору и Бресници одржан је 5. августаа у Параћину је протестни скуп грађана против ископавања литијума у Србији одржан 3. августа.

У центру Панчева 2. августа одржан је грађански протест, први пут у том граду, против пројекта "Јадар". И мештани општине Топола протестовали су против ископавања литијума у Србији.

Протести против ископавања литијума одржани су у Мионици и Рашки, 31. јула у Пожеги, у уторак 30. јула у Косјерићу и Младеновцу, а у понедељак 29. јула у неколико градова и општина Србије – у Краљеву, Шапцу, Аранђеловцу, Љигу и Барајеву.

Серија протеста уследила је после одлуке Владе Србије од 16. јула да се настави пројекат изградње рудника литијума у долини Јадра, који је стопиран 2022. године.

Одлука је уследила након што је раније овог месеца Уставни суд Србије одлучио да су власти у Србији стопирањем пројекта 2022. године прекорачиле овлашћења. 

Пројекат компаније Рио Тинто, вредан 2,4 милијарде долара, стопиран је пре две и по године након масовних еколошких протеста.

Читај ми!