Извор: РТС

Интерпол расписао жуту потерницу за двогодишњом Данком Илић, бечка полиција се укључила у истрагу

Шести дан потраге за двогодишњом Данком Илић, која је нестала у уторак у Бањском пољу код Бора. У истрагу о њеном нестанку укључила се и бечка полиција, након што се појавио снимак из Беча на којем су две Румунке са девојчицом која подсећа на Данку. Амбасада Србије позива све који у Аустрији препознају несталу девојчицу да пријаве полицији. У међувремену, Интерпол објавио међународну потрагу.

Амбасадор у Бечу: Траже се особе са снимка

Амбасада Србије у Аустрији у контакту је са надлежнима и Србије и Аустрије и чини све да се што пре пронађу особе са снимка у Бечу, како би се утврдило да ли је са њима заиста била двогодишња Данка Илић, каже за Косово онлајн амбасадор Србије Марко Благојевић.

"Ми смо на друштвеним мрежама објавили апел свима који имају било какве информације да се јаве нама, аустријској полицији или Министарству унутрашњих послова Србије. Ми смо доступни 24 сата, на дежурном телефону и у амбасади, у вези са свим евентуалним информацијама које би потврдиле идентитет нестале девојчице", рекао је Благојевић.

Додаје да делују у координацији са надлежним службама у Србији и Аустрији које се баве тим случајем.

Сада је најважније да се провери ко су особе са снимка који је направио један држављанин Србије у Бечу како би се утврдило да ли је девојчица која је била са њима двогодишња Данка.

Амбасада је обавестила и српске клубове и удружења у Аустрији, како би додатно обратили пажњу.

Криминалистичка служба покрајине Беч покренула је раније данас истрагу у случају нестанка Данке Илић из Бора, а међународну потрагу за њом објавио је у међувремену и Интерпол.

Опширније Краће

Интерпол објавио међународну потрагу за Данком

Интерпол је расписао жуту потерницу за Данком Илић, у којој је описано како девојчица изгледа.

На сајту Интерпола наводи се да се Данка може препознати по висећој брадавици на левом уху, као и младежу неправилног облика и благо тамне боје на левој надлактици.

Иначе, жута потерница се расписује за лоцирање нестале особе или идентификовање особе која се не може самоидентификовати.

Полиција утврђује идентитет девојчице са снимка

Полиција интензивно покушава да идентификује девојчицу која се налази на снимку из Беча који је настао синоћ у 20 часова, потврђено је РТС-у.

Тренутно је, као и синоћ, неколико полицијских возила на месту нестанка, а полицијске екипе су и на путу који води до Бањског поља.

Наставља се и оперативни рад полиције и интензивни разговори са родитељима.

Амбасада Србије: Уколико у Аустрији препознате несталу девојчицу јавите полицији

Амбасада Србије у Бечу апеловала је на грађане да, уколико на територији Аустрије препознају несталу девојчицу Данку Илић (2) из Бора одмах јаве српској или аустријској полицији.

Како су навели на свом налогу на друштвеној мрежи Икс, грађани могу дојавити информацију на следеће бројеве телефона: 133 за МУП Аустрије, +436677704145 Амбасада Србије у Аустрији и 192 МУП Србије.

Бечка полиција се укључује у истрагу због девојчице са снимка

Држављанин Србије који живи у Бечу пријавио је да је у суботу увече око 20 часова на трамвајској станици у центру Беча видео двогодишњу девојчицу несталу у Србији, у пратњи две жене, потврдила је бечка полиција, а пренео Клајне цајтунг.

Како се наводи, он је контактирао српске власти, које су се обратиле бечкој полицији са захтевом да се тај случај истражи.

“Сведок је испитан и обезбеђен је снимак који је мушкарац направио о овом случају, за који је сазнао преко друштвених мрежа. Тачне околности, посебно да ли је у питању нестала девојчица, предмет су истраге која је у току“, каже портпарол бечке полиције Маркус Дитрих.

Опширније Краће

Поједини медији објавили су снимак из Беча, на којем се виде, како медији наводе, две Румунке са девојчицом која подсећа на Данку Илић.

Полиција проверава те информације.

Опширније Краће

Вучић: Свака част полицији на посвећености, надам се да ће расветлити случај

Председник Србије Александар Вучић захвалио је полицији која даноноћно ради на случају нестале девојчице Данке Илић, додајући "да када се појави нови траг, око пола три ујутру, и њега обавесте и већ око пола пет сви су на својим местима и опет све проверавају", преноси Фонет.

"Свака им част на посвећености, колико се људи боре за један дивни живот сваког боговетног дана. Надам се да ће на крају расветлити и тај случај", рекао је Вучић новинарима на батајничком аеродрому.

Од јутрос нема нових активности у вези са потрагом

Репортер РТС-а са лица места каже да нема активности на подручју нестанка мале Данке Илић, као и да није званично потврђено да ће бити претраге Борског језера.

Полиција је досад претражила десет квадратних километара на подручју Бањског поља код Бора одакле је двогодишња девојчица нестала.

Извештај Лидије Георгијев

Наставља се потрага за двогодишњом Данком Илић, која је нестала у Бањском пољу код Бора.

Припадници МУП-а претраживали су део Брестовачке реке. Хеликоптери МУП-а надлетали су ширу област места нестанка девојчице.

Специјалистички тимови МУП-а претражили су околину куће, тунел, подземне канале и шахте, шуме и нису пронашли никакве трагове који би указали на то да се девојчица ту налазила.

МУП наставља оперативни рад.

Девојчица Данка Илић има смеђу косу, браон очи и висока је око 85 центиметара.

Уколико имате било какве информације, позовите полицију на број телефона 192.

Читај ми!