Извор: РТС

Специјалистички тимови МУП-а претражили тунел, подземне канале и шахте – нема трагова који би указали да је ту била девојчица

Од уторка се трага за двогодишњом Данком Илић, која је нестала у Бањском пољу код Бора. Специјалистички тимови МУП-а за спасавање из рушевина претражили су данас тунел, подземне канале и шахте и нису пронашли никакве трагове који би указали на то да се девојчица ту налазила. МУП наставља оперативни рад. Како незванично сазнаје РТС, разматра се могућност претраге Борског језера.

Разматра се могућност претраге Борског језера

Пета ноћ по реду у Бањском пољу мирнија је него претходне. Неколико полицијских возила још обезбеђују кућу одакле је нестала мала Данка Илић, јавља репортер РТС-а са лица места.

Специјалне службе претражиле су 4,5 километара тунела и шахти али нису пронађени докази да је ту била двогодишња девојчица.

Тимови и све машине повукле су се током послеподнева, док је полиција наставила да спроводи опертавине мере. Како незванично сазнаје РТС, разматра се могућност да се наредних дана претражи и Борско језеро.

Чини се да се живот у Бањском пољу полако нормализује док мештани ишчекују разрешење потраге.

Извештаји Вање Чолић и Биљане Радуловић

Патроле и даље обезбеђују двориште

Полицијске патроле и даље обезбеђују двориште из којег је девојчица нестала, пошто су претходно отишли тимови који су претраживали подземне тунеле, канале и шахте.

Уклоњене су грађевинске машине које су коришћене за рашчишћавање.

Вечерас је много мирније него јуче, нема радова као синоћ, а полиција проверава многе приче које се чују и наставља оперативни рад, јавља дописник РТС-а.

Ухапшен полицајац због сумње да је одавао детаље истраге

У Бору је данас ухапшен полицајац због сумње да је одавао детаље истраге о несталој девојчици Данки Илић, незванично сазнаје РТС.

Део спасилачких тимова напустио терен

Део спасилачких екипа је напустио терен, где су радили на рашчишћавању терена око куће где је нестала девојчица.

Три особе које су ухапшене у Босни и Херцеговини због објаве на друштвеним мрежама да су умешане у нестанак двогодишње девојчице Данке Илић из Србије, пуштене су данас на слободу.

МУП: Претражени тунел, подземни канали и шахте – нема трагова девојчице

Специјалистички тимови за спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације из Београда и Новог Сада, заједно са осталим припадницима Министарства унутрашњих послова, од раних јутарњих часова, детаљно су претражили тунел, подземне канале и шахте укупне дужине око 4,5 километара, у рејону Бањског поља до града Бора и том приликом нису пронађени никакви трагови који би указали на то да се двогодишња Данка Илић ту налазила, саопштава МУП.

Након више од 70 сати детаљне претраге терена у Бањском пољу, припадници Министарства унутрашњих послова настављају интензиван оперативни рад на проналаску девојчице и утврђивању свих чињеница и околности нестанка детета. 

МУП подсећа да је, од момента пријаве нестанка 26. марта, у потрази за несталом девојчицом учествовало више стотина припадника Министарства унутрашњих послова који су детаљно и свеобухватно прегледали шире и уже подручје овог места укупне површине од око 10 квадратних километара.

Рашчишћавање терена како би се дошло до задњег дела дворишта куће

Јурић: Све околности које су довеле до нестанка девојчице буде сумњу

Директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић изјавио је да у случају нестанка девојчице Данке Илић, све околности које су довеле до овог нестанка буде сумњу, као и изјаве блиских људи девојчице које су контрадикторне, јер је у првом маху било тешко поверовати да је девојчица од две година могла да иде тако далеко да чак и полиција која је дошла врло брзо на лице места није могла да је пронађе.

"Ово је један врло специфичан случај пре свега због узраста детета, и с обзиром на то да је дете потпуно немоћно да нешто само уради, онда се све своди на околину и људе у близини самог детета. Чини ми се да не постоји особа која је у близини а да не буди сумњу. Не упирем прстом ни у кога него објективно сагледавам чињенице које су актуелне и које говоре о томе да сумња мора постојати и да постоји због свих тих чињеница", навео је он за Танјуг.

Јурић каже да је сама посета министра унутрашњих послова Братислава Гашића месту где је девојчица нестала, као и мотивација људи и припадника МУП-а на терену, показатељ колико се озбиљно ради на самом случају и колико је енергије и снаге уложено да се овај случај реши.

"Сада, с обзиром на овај проток времена, једину наду видим у томе да неко евентуално јави са захтевом за откуп, да то буде можда нека могућност да можемо да видимо ову девојчицу живу, и неко евентуално чудо. Верујем у чуда, имам и гајим наду, али страх је и код мене и сигуран сам код великог броја грађана све већи", оценио је Јурић.

Опширније Краће

Извештај Владимира Глишића

Два специјалистичка тима за спасавање детаљно претражују терен око куће

Два Специјалистичка тима за спасавање из рушевина из Београда и Новог Сада, Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, ноћас су стигли у Бањско поље и рано јутрос започели детаљну претрагу терена око куће испред које је нестала двогодишња девојчица.

Тимове чини 18 ватрогасаца-спасилаца са пет теренских возила и спасилачким псом Зигијем.

Зиги је обучен и оспособљен за претрагу и спасавање живих људи из рушевина и на отвореном простору. Учествовао је у акцији спасавања људи после катастрофалног земљотреса у Турској. 

Припадници Министарства континуирано предузимају све мере и радње на проналаску девојчице и утврђивању свих чињеница и околности њеног нестанка.

У потрагу укључен и пас Зиги
МУП Србије

Током јучерашњег дана багером је рашчишћаван терен око куће у Бањском пољу, одакле се девојчици губи сваки траг.

Циљ такве претраге је, како јавља дописник РТС-а, да се провери да ли испод грања има неког доказа који би помогао у потрази.

Нестанак двогодишње Данке пријавила је мајка у уторак. Од тада траје потрага у којој учествује стотине припадника полиције, жандармерије, ГСС, ловци.

Ангажоване су и беспилотне летелице, са термовизијским камерама, а терен надлеће и хеликоптерска јединица.

Иако је полиција у среду саопштила да се обуставља теренска претрага, јер све указује на то да се девојчица не налази на подручју са којег је нестала, полицијске снаге и спасилачке екипе и даље су на терену. Истовремено, како је саопштено, траје интензиван оперативни рад.

Синоћ је у Бањском пољу био и министар полиције Братислав Гашић.

Девојчица Данка Илић има смеђу косу, браон очи и висока је око 85 центиметара.

Уколико имате било какве информације, позовите полицију на број телефона 192.

Читај ми!