Извор: РТС, Танјуг

ПРОНАЂИ МЕ! Други дан потраге за двогодишњом девојчицом – полиција обуставила претрагу терена у околини Бора

Од јуче траје потрага за двогодишњом девојчицом Данком Илић из околине Бора. МУП је саопштио да је након 27 сати детаљне претраге терена полиција обуставила даљу претрагу с обзиром на то да сви досадашњи резултати указују да се девојчица не налази на овом подручју површине од око 10 квадратних километара. Полиција наставља интензиван оперативан рад у циљу утврђивања свих чињеница и околности у вези са нестанком детета, о чему ће јавност бити благовремено обавештена.

Извештај Вање Чолић

Контрола полиције и даље на путу између Бањског поља и Брестовачке бање

Полиција и даље контролише пут између Бањског поља и Брестовачке бање, јавља репортер РТС-а.

Припадници МУП-а легитимишу све возаче и прегледају њихова возила.

Према незваничним сазнањима, истрага о нестанку девојчице ће тећи у сасвим другачијем смеру.

Извештај Вање Чолић (19.30)

Чекићева о саопштењу МУП-а: Истрага води на неку другу страну, потрага није обустављена

Олгица Чекић из Центра за несталу и злостављану децу рекла је за РТС то што је полиција обуставила потрагу у околини Бора указује да истрага води на неку другу страну, али да дефинитивно потрага није обустављена.

Према њеним речима, нестанак деце је глобални проблем, а код нас се тој теми више посвећује у последњих 10, 15 година. Најчешће беже од куће тинејџери 60 до 70 одсто, имамо криминалне отмице, отмице једног родитеља или се изгубе деца што би могао да буде случај са Данком Илић и када се деца изгуби током миграција“, објаснила је Чекићева.

Родитељима саветујемо да отворе четворе очи када су деца у питању, треба да разговарају са децом, да нађу канале комуникације.

"Једини пут изградња поверења. Када су у питању мала деца, учимо их да не разговарају са странцима, али искуство показује да нису странци ти који најчешће желе да науде детету. Дете треба да препозна неуобичајену ситуацију а не особу“, каже Чукићева.

Како је рекла, може се рећи да не смемо да спустимо пглед са детета и препоручила је родитељима да овако мало дете увек имају на оку.

Опширније Краће

МУП: Обустављена претрага терена у околини Бора, полиција наставља интензиван рад

Припадници Министарства унутрашњих послова, након 27 сати детаљне претраге терена у потрази за двогодишњом Данком Илић у приградском насељу Бањско Поље и Брестовачкој бањи, обуставили су даљу претрагу с обзиром на то да сви досадашњи резултати указују да се девојчица не налази на овом подручју површине од око 10 квадратних километара, саопштио је МУП.

Полиција наставља интензиван оперативан рад у циљу утврђивања свих чињеница и околности у вези са нестанком детета, о чему ће јавност бити благовремено обавештена.

Током протеклих 27 сати, у потрази за Данком Илић, чији је нестанак јуче пријављен, учествовало је више од 500 припадника Министарства унутрашњих послова - Жандармерија, полиција опште надлежности, Управа криминалистичке полиције, Управа за технику, Хеликоптерска јединица, Сектор за ванредне ситуације, Управа саобраћајне полиције, Полицијска управа у Бору, као и Горска служба спасавања и чланови добровољног ватрогасног друштва, наводи МУП.

Извештај Јелене Мариновић (17.45)

Председник Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић рекао је за РТС да је систем "Пронађи ме", чији је он иницијатор, један велики подухват и да су националне телевизије јуче пуштале обавештење о нестанку девојчице на пола сата.

Замолио је грађане да усмере позитивну енергију и да је сигуран да ће случај бити онакав каквом се сви надају.

Извештај Јелене Мариновић (15.00)

Снимци претраге терена (МУП Србије)

У акцију се укључују и рудари

У трагање за Данком укључили су се и припадници јавних служби из града Бора, као и рудари, јавља репортер РТС-а.

Комшије кажу да оваква ситуација није забележена у Бањском пољу и надају се да ће девојчицу заједно успети што пре да пронађу.

Извештај Владимира Глишића (12.00)

Потрага се шири на насељени део Бањског поља

Проширена је потрага за несталом девојчицом, али за сада још нема нових информација.

Потрага се шири даље ка насељеном делу Бањског поља, а ту су и жандари са добровољцима.

Терен претражују припадници Жандармерије, Горске службе спасавања и грађани добровољци, а дронови и даље надлећу то подручје.

Кућа одакле је девојчица нестала налази се мало изнад насеља, а део око куће је већ претражен, кажу надлежни.

Грађани који су се јуче појавили у великом броју и поред најбоље намере да помогну, правили су гужву и ометали полицијске псе, па је зато данас потрага организована другачије.

Због гужве псима трагачима су се мешали мириси, па се данас терен претражује у мањим групама добровољаца од по 20 људи, који се деле и иду са полицијом.

Сви власници викендица у насељу добили су позив да дођу и отворе своје објекте, како би се извршила претрага тих објеката и отклонила свака сумња.

Мештани су, како кажу, збуњени и страхују да је неко девојчицу можда отео и колима одвезао у непознатом правцу.  Због тога се проверавају сва возила на неколико пунктова полиције.

Како се може чути на терену, породица није имућна и искључен је мотив да је можда отета због откупа. Ипак, нејасно је како је девојчица нестала за свега 15 минута, колико је требало полицији да дође и крене у потрагу, с обзром на то да није могла далеко да оде.

Опширније Краће

Полицајци и спасиоци претражују шуму

Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Више од 18 сати потраге, полиција проверава зграде

Полиција и волонтери иду од зграде до зграде не би ли пронашли неки траг, који ће помоћи у потрази за несталом Данком, јавља извештач РТС-а.

За несталим дететом трага се више од 18 сати, а и даље нема никаквих информација.

Потрага се интензивира, а током ноћи је стигло још око 20 возила са жандармеријом.

Градска управа је саопштила да је, поред хеликоптера, подигнуто неколико десетина дронова са термовизијским камерама.

Надлежни апелују на грађане да не крећу самоиницијативно у потрагу, како не би ометали искусне и људе обучене за потрагу.

 

Блокиран приступ Бањском пољу, прегледају се возила и испитују "безбедносно интересантне особе"

Приступ Бањском пољу је блокиран, а на прилазу том месту постављени су контролни пунктови на којима полиција прегледа возила.

Такође се испитују све "безбедносно интересантне особе", које су раније имале проблеме са законом.

Проверени су и напуштени објекти у том месту.

Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Девојчица Данка Илић, која је нестала јуче у 13.45 у борском насељу Бањско Поље, има смеђу косу, браон очи и висока је око 85 центиметара.

У тренутку нестанка имала је маслинасто зелену јакну, љубичасте панталоне, црне патике и косу везану у реп.

Девојчица је нестала на неприступачном терену, обраслом густом шумом. Током поподнева подигнути су и дронови са термовизијским камерама, а терен претражују и хеликоптери.

"То је приградско насеље које има и врло незгодан терен. Ту су шуме и потоци. На самом крају тог места се десио нестанак наше мале суграђанке", рекао је градоначелник Бора Александар Миликић.

Киша која је падала током дана додатно је отежавала потрагу.

Током јучерашњег дана за њом је трагало око 2.000 људи.

На терену су полицајци, жандармерија, ватрогасци-спасиоци, припадници добровољног ватрогасног друштва и Горске службе спасавања.

Акцији су се прикључили и грађани Бора, пријатељи и породица нестале девојчице којима је препоручено да се током ноћи врате кућама како не би ометали псе трагаче и да се поново прикључе ујутру.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић, који је касно синоћ стигао у Бањско поље, рекао је јутрос да окупљени добровољци, који желе да се укључе у потрагу то могу да учине у координацији са полицијом.

Уколико имате било какве информације позовите полицију на број телефона 192.

 

Читај ми!