Извор: РТС

Четврти дан протеста пољопривредника, блокиране саобраћајнице и улази у Рафинерију

Четврти дан суботички пољопривредници успореном вожњом блокирају саобраћај кроз кружни ток на западној обилазници око града, на путу према Старом Жеднику, ауто-путу према Новом Саду, односно граничном прелазу Келебија. Незадовољни пољопривредници тракторима блокирају и путеве у околини Панчева. Пољопривредници су након протестне вожње до центра Новог Сада, око сат времена били паркирани код зграде Владе Војводине, након чега су се вратили до Рафинерије.

Настављен је протест суботичких пољопривредника. У протестној вожњи учествује педесетак трактора са подручја Суботице и околних насеља.

Пољопривредници у протесту кажу да су синоћ примили позив из Министарства пољопривреде на преговоре. Наводе да и даље траже да се испуни мајски споразум који подразумева "плави" дизел на пумпама без акцизе за паоре, уређење робних берзи за пољопривредне производе и укидање накнаде за одводњавање. 

Без испуњења наведеног, кажу да не прекидају са протестима. 

Око захтева за 2024. годину спремни су да преговарају са министарком пољопривреде у Кисачу са осталим паорима, уз присуство медија.

Кроз блокаду се пропуштају се амбулантна и интервентна возила и аутомобили и аутобуси са малом децом и болеснима.

Паори наводе да ће повремене блокаде кружног тока на излазу из града и данас трајати до 16 часова.

Протест и у Панчеву

Од јутрос незадовољни пољопривредници тракторима блокирају путеве у околини Панчева.

Блокаде су на путу Панчево–Вршац на улазу у Банатско Ново Село, Панчево–Ковин код Баваништа и Банатског Брестовца.

Возила се повремено пропуштају, а у току ноћи не би требало да буде блокада.

Блокирани улази у Рафинерију нафте у Новом Саду

Пољопривредници који четврти дан блокирају улазе у Рафинерију нафте у Новом Саду, данас су након протестне вожње до центра града, око сат времена били паркирани код зграде Владе Војводине, након чега су се вратили до Рафинерије.

Наводе да су синоћ чланови из свих удружења која су у протесту имали састанак до поноћи и да су одлучили да радикализују протесте, на свим пунктовима у Србији.

"Влади можемо рећи, или Министарству пољопривреде да за 2023. спроведу то што је потписано. Ту не видимо сврху никаквих преговора, сви стојимо иза тога, а што се тиче 2024 године, вољни смо да разговарамо, зато смо и на улици, али под условом да они дођу код нас. Евентуално да одемо још једанпут у Министарство, али уз присуство медија", каже Горан Филиповић, председник Иницијативе за опстанак пољопривредника.

Дејан Иванишевић, члан Иницијативе за опстанак пољопривредника наводи да је реч о спонтаној иницијатива без било какве политичке позадине.

Људи морају да схвате да смо ми у јако тешкој ситуацији и да нас је мука натерала да оставимо наша имања и да дођемо у град нашим тракторима и да ту губимо и време и енергију и тако даље. Заиста смо у стварно лошој ситуацији и није случајно што је ово трећи протест у мало јаче од годину дана, каже Иванишевић.

"Сада треба да завршимо јесењу сетву озимних усева, а питање је да или имамо средстава или да ли уопште имамо воље да производимо најпре пшеницу", додао је Иванишевић.

Читај ми!