Читај ми!

Јанковић: Кршење дечјих права

Пракса организованог упућивања деце да присуствују догађајима који по својој природи нису намењени њиховом узрасту jeсте кршење права детета и родитеља, каже заштитник грађана Саша Јанковић.

Заштитник грађана Саша Јанковић осудио је праксу организованог упућивања деце да присуствују догађајима који по својој природи нису намењени њиховом узрасту и представљају кршење права детета и родитеља.

Јанковић је као пример навео инцидент који се јуче догодио у Јагодини, када је током извођења вежбе Противтерористичке јединице, хеликоптер оборио неколико реклама које су пале на гледаоце и повредиле 20 деце и троје учитеља.

Саша Јанковић је навео да је раније указивао високим званичницима МУП-а  на то да свака активност и свечаност полиције и других органа у коју се организовано укључују деца мора у потпуности бити прилагођена њима, а не обрнуто.

Заштитник грађана ће, како је саопштено, спровести поступак контроле рада органа јавне власти у вези са последњим догађајима у Јагодини, како би се детаљније испитале све околности, утврдили пропусти и одговорност за њих и извукле поуке за све који у своје активности желе да укључе децу.

У саопштењу Заштитника грађана такође се наводи и да органи локалне самоуправе, као ни било ко други, нису имали право да од школа захтевају да деца буду упућена на дочек патријарха СПЦ Иринеја, који је у недељу служио литургију у Саборној цркви у Јагодини, преноси Танјуг.

"Директори школа су такве захтеве, ако су већ упућени, морали да одбију, у чему је требало да имају подршку Министарства просвете", истакли су у саопштењу Јанковић и заменица заштитника грађана за права детета Тамара Лукшић-Орландић.

Присуство деце на таквим догађајима је, како се наводи у саопштењу заштитника грађана, одлука која зависи искључиво од породичног васпитања и заинтересованости детета, а у појединим околностима може бити и потпуно непримерено.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи