Свадба - обичај или луксуз?

Да би прославили ступање у брак, млади парови спремни да издвоје и више хиљада евра. Док неки организацију препуштају агенцијама за планирање венчања, други како кажу "штеде на новцу, али не и на живцима", па венчање организују сами.

За свадбу какву желе, неки поједини млади парови плаћају и више хиљада евра. Док је за неке брачне парове свадба само обичај који се обележава породичним ручком, за друге је права манифестација, за коју су спремни да потроше и много више од својих реалних могућности.

Александар и Александра, на свадби су угостили 200 људи. Иако су потрошили око милион динара, кажу да су доста уштедели упоређујући цене које се драстично разликују.

"Ми кад смо почели да се распитујемо шта је најбоље за нашу свадбу и наше венчање схватили смо да годину дана раније морамо да кренемо да би могло све на време да постигнемо и резервишемо", рекла је Александра Марковић

Александрин супруг Александар Марковић каже да су свадбу организовали сами, да их родитељи нису помагали. То је подразумевало и скраћивање списка гостију.

Агенције које организују комплетно венчање, услугу наплаћују између 20 и 30 хиљада динара. Међутим, све је мање парова који се одлуче на такав корак, јер углавном реше да уместо живаца и времена ипак уштеде на новцу, па већи део посла одраде сами.

Просечна свадба, како у агенцијама кажу, са око 100 гостију, кошта између три и 12.000 евра. Ипак, има и оних који не штеде и траже услугу више.

"Наши људи који живе и раде у иностранству, спремни су доста више да уложе у саму свадбу и декорацију. На пример изнајмљују лимузине по цео дан, а она није нимало јефтина", рекла је Маријана Пастуовић из агенције "Монд план".

Захтеви од шатора до хеликоптера

Пастуовић истиче да неки младенци имају посебне захтеве, па су имали случајева да су младенци захтевалу хеликоптере, јер се славило у два места.

"Они углавном дају доста новца за музику, за јавне и познате личности, затим ту су ексклузивни бели шатори са комплетном опремом као у ресторанима", рекла је Маријана Пастуовић.

Стручњаци сматрају да на одлуку о ступању у брак, а и типу прославе, утиче више фактора. Тешко је организовати свадбу која ће бити по укусу свих генерација.

Млади се ређе одлучују на брак и због евидентног смањења значаја и вредности брака. Један од одлучујућих фактора свакако је и новац.

"Постоји сигурно један број људи који би организовао свадбу, позвао велики број људи али обзиром да једна таква свецаност кошта чак и више од једне годишње просечне плате, велики број њих ће управо из тог разлога одустати", рекао је социолог Драган Станојевић.

Свадба може да буде и само ручак за најближе и венчање у општини са симболичном ценом.

Међутим, за матичара ван општинске сале младенци морају да издвоје 10 000 динара, вожњу у лимузини плаћају 100 евра на сат, изнајмљивање пара голубова кошта 50 евра.

Ручак у ресторанима кошта између 15 и 70 евра по особи, а изнајмљивање венчанице кошта између 200 и 1.200 евра. За декорацију ресторана, неки плате и више од 1000 евра.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи