Европа у Београду

Надам се успешној европској будућности Србије, рекао шеф делегације Европске комисије у Београду Венсан Дежер поводом Дана Европе. На Калемегдану отворен "Парк Европе" са презентацијама свих 27 држава-чланица ЕУ.

Спортским и културним програмима на Калемегдану, у Београду је прослављен Дан Европе. Шеф делегације Европске комисије у Србији Венсан Дежер рекао је да се нада успешној европској будућности Србије.

"Изузетно је важно прослављати овај дан у Србији, јер људи треба да се упознају са питањима и изазовима са којима се срећемо на европском путу. Почећемо процес преговора о приближавању Србије Унији у неко догледно време, и на крају тог процеса грађанима ће се поставити референдумско питање да ли желе да уђу у Европу", рекао је Дежер.

Венсан Дежер је на Калемегдану отворио "Парк Европе", у оквиру којег су на 27 штандова представљене земље чланице Уније.

Шеф мисије ЕУ оценио је да је неопходно упознати грађане Србије са уласком у ЕУ и додао да се нада да ће грађани, када се буде поставило питање уласка Србије, бити за то.

"Растемо брзо, без обзира на кризу, и ако смо заједно и солидарни можемо пребродити све", рекао је Дежер, подсетивши да је тај мото један од симбола данашњег обележавања Дана Европе.

Директорка Канцеларије Владе Србије за европске интеграције Делевићева је оценила да у ЕУ има изазова, али да ни Србија, ни Унија не треба да забораве зашто је европска породица кренула путем проширења.

"Ми смо кренули због реформи које се дешавају у процесу ЕУ интеграција, а које гарантују грађанима побољшање животног стандарда, владавину права и живота какав желе да виде", рекла је Делевићева.

Милица Делевић је навела да је ЕУ заокружила зону мира, стабилности и просперитета коју има и додала да без обзира на изазове верује да ће се путовање Србије, због обостраног стратешког интереса, завршити уласком држава западног Балкана у ЕУ.

Дачић: Србија опредељена за европски пут

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић је на Калемегдану рекао да је на темељима антифашистичке победе 9. маја настала идеја о уједињеној Европи.

"Све манифестације које се данас одржавају заједно са овом везаном за промовисање идеја уједињене Европе, чине симболични показатељ да је Србија заиста опредељена да иде европским путем", рекао је Дачић и додао да то није идеја наметнута Србији.

Министар Дачић је додао да је највећи национални и државни интерес да Србија буде део европских уједињених народа и да самим тим негује истинске вредности.

Министар одбране Драган Шутановац рекао је на Калемегдану да "Србија има веома важан спољнополитички приоритет, а то је придруживање ЕУ, те да због тога треба заједно са европским земљама, грађанима и друштвима да слави Дан Европе".

Шутановац је напоменуо и да је допринос Србије у Европи огроман.

Информативни центар ЕУ у Београду

Венсан Дежер и члан Градског већа Београда Жељко Ожеговић потписали су Писмо о намерама које предвиђа да се у Дому омладине у Београду, по завршетку његове реконструкције до краја године, отвори Информативни центар Европске уније.

Амбасадор Дежер је у Дому омладине у Београду навео да је Србија 2009. напредовала на путу ка ЕУ, али да је остало још неколико ствари које морају да буду одрађене.

Према Дежеру, један од задатака је објаснити грађанима Србије о чему се ради и шта све подразумева пут у Европу.

Дежер је указао да ће "након одрађивања свих домаћих задатка" грађанима бити постављено питање, односно да ће бити одржан референдум да ли желе у ЕУ.

"Да би грађани, на том референдуму, позитивно одговорили потребно је да буду информисани о суштини европских вредности", рекао је Дежер и додао да је зато битно отварање Информативног центра.

Ожеговић је навео ће центар имати улогу да грађане информише шта је ЕУ, како функционишу институције највеће и најуспешније регионалне интеграције у историји човечанства и како се са њима може сарађивати.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи