Почасна паљба с Калемегдана

У оквиру обележавања Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, извршена је почасна артиљеријска паљба са београдске тврђаве. Министар одбране Драган Шутановац отварио део сталне поставке Војног музеја, посвећеног Другом светском рату.

Почасном паљбом са Савске терасе на Калемегдану почело обележавање Дана победе над фашизмом.

Свечаној артиљеријској паљби присуствовало је неколико стотина грађана, а свечаност је увеличао и оркестар Војске Србије.  

У част државног међународног празника, министар одбране Драган Шутановац отворио је и део сталне поставке Војног музеја, посвећеног Другом светском рату.

Он је поручио је да погубне грешке попут оних из Другог светског рата више не смеју да се понове.

"Други светски рат је доказ колико људи могу да буду нељуди, колико људски живот може да буде јефтин, колико страдање не може да има меру", рекао је Шутановац.

Министар одбране је подсетио да су у борби против фашизма, желећи да одбране своју земљу, народи Југославије претрпели велике губитке, а да је животе изгубило око 1.700.000 људи, што је чинило десет одсто тадашње популације.

Нови део сталне поставке Војног музеја односи се на период из историје Војске Србије непосредно пре, током и после Другог светског рата.

Саставни део поставке су и униформа у којој је убијен краљ Александар Карађорђевић у Марсеју 1934. године, уређај за дешифровање који је користио Гестапо, и лични предмети вође партизанског покрета Јосипа Броза Тита и вође четничког покрета Драже Михаиловића.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи