У Србији нема места фашизму

Дан победе је за читав свет празник мира и тријумф правичности, али и дан који опомиње на страхоте Другог светског рата, рекао премијер Мирко Цветковић на свечаности у Великој ратној сали некадашњег Генералштаба.

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату обележен је у Београду у присуству представника државног и војног врха, Владе и дипломатског кора и уз поруку домаћина свечаности, премијера Мирка Цветковића, да у Србији нема места фашизму, нити било ком другом злу.

"То је данас цивилизацијско питање и питање личног и државног достојанства", рекао је Цветковић на свечаности у Великој ратној сали некадашњег Генералштаба.

Председник Владе је истакао да је Дан победе за читав свет празник мира и тријумф правичности, али и дан који опомиње на страхоте Другог светског рата.

Он је подсетио да се на данашњи дан обележава и Дан Европе, јер је савремена Европа утемељена на начелима борбе против нацизма и фашизма - на принципима мира, разумевања, толеранције и сарадње.

Дан победе је, како је истакао премијер, и дан радости због освојене слободе и туге због жртава.

"Крагујевац, Краљево, Јасеновац, Јајинци, Старо Сајмиште, Нови Сад, Ниш и бројна друга масовна стратишта су болне ране тог рата које се и данас осећају и опомињу да се злочини никада не смеју поновити".

Он је позвао на памћење и поштовање свих оних који су гинули за слободу - припадника наших народа, припадника других народа и Совјетске армије, који су учествовали у ослобађању наше земље од фашизма.

"У Србији нема места фашизму, нити било ком злу и то је данас цивилизацијско питање и питање личног и државног достојанства", рекао је Цветковић, "као што се за злочине почињене у новијој историји на овим просторима злочинци не могу сакрити иза народа којем припадају, нити им се сме допустити да избегну руку правде".

Наш циљ је да Србија постане кључни партнер свима који желе мир и стабилност у овом региону, рекао је премијер.

Положени венци на спомен-обележја

Поводом Дана победе, данас су широм Србије положени венци на спомен-обележја ослободиоцима и жртвама Другог светског рата.  

На гроб Незнаног јунака на Авали, венац председника Србије положио је министар одбране Драган Шутановац. Министар Шутановац је у пратњи начелника генералштаба Војске Србије Милоја Милетића одао пошту палим жртвама у антифашистичкој борби.

"Јунацима антифашистичке борбе, са искреном захвалношћу и дивљењем њиховој херојској жртви и подвигу. Вечна слава свим знаним и незнаним јунацима", написао је Шутановац у спомен књизи на гробу незнаног јунака на Авали.

Венце је положила и делегација Министарства одбране, а у име дипломатског кора венац је положио амбасадор Марока Камал Фахир Бенаизис.

На Гробље ослободиоцима Београда венце је положио министар унутрашњих послова Ивица Дачић и том приликом поручио да се не сме дозволити да се фашизам икада понови и да се забораве они који су га једном већ победили.

Почаст жртвама фашизма одао је амбасадор Русије у Србији Александар Конузин, председник Скупштине града Београда Александар Антић, министар просвете Жарко Обрадовић и други. Помен страдалима служили су представници Српске православне цркве и Руске цркве.

Потпредседник Дачић је, у име Владе Србије, честитао грађанима Србије Дан победе над фашизмом и истакао да они могу да се поносе антифашистичким традицијом Србије.

Србија је једна од ретких земаља у региону која има најсветлију антифашистичку борбу и која је дала велике жртве у тој борби, нагласио је Дачић и додао да му је драго што се Србија после дугог низа година и званично укључила у прославу победе над фашизмом".

Потпредседник Дачић је навео и да се у Србији не може водити борба против неофашистичкох покрета који пропагирају насиље, нетолетанцију и реваншинзам, уколико се не развија систем вредности који се заснива на антифашизму.

Током поподнева, оркестар Гарде Војске Србије организовао је празнични дефиле у Кнез Михаиловој улици у Београду, а потом се на Тргу републике придружио уметничком ансамблу Министарства одбране, Станислав Бинички.

Поводом Дана победе над фашизмом на Београдској тврђави вечерас је приређен ватромет.

Дан победе обележен широм Србије

У Јагодини су делегације Скупштине града и СУБНОР-а, положиле венце на споменик партизанима у Алеји носилаца Партизанске споменице на Градском гробљу, спомен-костурницу 1.170 бораца и официра Црвене армије на "Руском гробљу" и Споменик учесницима свих српских ратова на Скверу омладине у центру града.

У Спомен-парку борбе и победе у Чачку, који чува успомену на више од 4.000 палих бораца и жртава фашистичког терора, положени венци Војске Србије, Скупштине града, Моравичког округа, борачке организације, родбине, СПС-а и Амбасаде Русије у Србији.

Дан победе над фашизмом, обележен је и у Лозници полагањем венаца и цвећа на Партизанско спомен-гробље, где почивају посмртни остаци учесника Другог светског рата и бораца палих у борбама за ослобођење Јадра.

Минутом ћутања и почасним плотуном Ужичани су одали почаст погинулим борцима на партизанском гробљу "Доварје", где је сахрањено 229 бораца Народнослободилачког рата, међу којима је и шест народних хероја.

Обележавање Дана победе почело је синоћ почасном артиљеријском паљбом са Калемегдана, а министар одбране Драган Шутановац отварио је и део сталне поставке Војног музеја, посвећеног Другом светском рату.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи