Румунима јефтина Србија

Српско-румунску границу код Вршца још увек прелазе румунски држављани, који долазе у Србију да тргују. У Вршцу купују јефтиније цигарете или белу технику, пошто је у Румунији једино гориво јефтиније.

Од укидања виза за грађане Србије промет на неким граничним прелазима је повећан. Српско-румунску границу у околини Вршца, међутим, прелази исти број људи као и претходне две године, око пола милиона.

Румунски држављани још увек долазе у Србију да тргују. У Вршцу купују јефтиније цигарете или белу технику, пошто је у Румунији је једино гориво јефтиније.

Трговци из Румуније могу се видети на граничном прелазу Ватин, када стигне већа количина цигарета али и на аутобуској станици или вршачкој бувљој пијаци. Нису расположени да причају о разлозима доласка у Србију или могућностима зараде.

Цариници на највећем друмском прелазу ка Румунији, кажу да нема велике разлике у односу на период пре укидања виза. За разлику од претходних деценија, ситни трговци купују цигарете у Србији које су, у односу на румунске скоро 4 пута јефтиније.

"Тренутно су акутелнији покушаји да се износе цигарете у Румунију. На улазу немамо покушаје уношења, а на улазу то је прихватљиво јер се ради о количинам од пет до 20 боксова које покушавају да сакрију. То кад се открије преставља царински прекршај", каже Јовица Николајев из Управа царине на граничном прелазу Ватин.

Некада су у Вршац долазили да продају робу и купују вегету и воће. Таква трговина је стала осамдесетих, да би поново почела деведесетих али у сфери сиве економије. Данас Румуни који долазе првенствено купују у већим маркетима.

"То помаже и нама јер то утиче на буџет локалне заједнице. На сам живот аутохтоне румунске заједнице нема утицаја, јер су они већ прилично интегрисани", наводи председник Скупштине општине Вршца Стевица Назарчић.

Сваки десети становник Вршца је припадник румунске заједнице, па се Румуни који долазе у Србију да тргују лако споразумевају, јер је румунски један од три службена језика у општини Вршац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи