Животиње изложене тортури

Безазлене и забавне циркуске представе иза кулиса крију патњу заробљених животиња, њихово злостављење и мучење. Ту и је и психичко злостављање, разјаривање животиња, подстицање на агресивност, наводи Елвир Бузаревић, из удружења ОРКА.

Малтретирање животиња је све чешће и бруталније. Док наступе у циркусу промовишу као забавне и безазлене, иза кулиса они крију патњу заробљених животиња, њихово злостављање и мучење.

На основу пријава које је ветеринарска инспекција добила, поводом гостовања циркуса "Будапест Мелани Донерт" у Суботици крајем априла, надлежни су поднели кривичну пријаву и забранили одржавање такве манифестације.

"Злостављање животиња је широк појам, који је, као такав, прилично добро дефинисан у Закону о добробити животиња, и обухвата физичко злостављање и психичко злостављање животиња", навео је Елвир Бузаревић, председник удружења ОРКА.

Колико је забавно гледати животињу која је приморана да шета имитирајући неспретне људе, или гледати моћне звери ослабљене и повијене кичме због удара бича дресера. Те животиње су заточеници, присиљене да изводе неприродне и често болне тачке.

"То је само један облик, а ту и је и психичко злостављање као што је изазивање досаде, разјаривање животиња, подстицање на агресивност и томе слично", нагласио је он.

Бузаревић додаје да није само батињање, шутирање, бичевање, терање на прекомерни рад злостављање животиња.

"Забрањено је приказивање било каквих циркуских представа и тачки од стране било ког организатора. Он може да буде регистрован у којој хоће земљи, у Србији не може. Не смеју да се животиње излажу таквој тортури", рекао је директор Управе за ветерину Зоран Мићовић.

Према Закону о добробити животиња, ти акти насиља сврстани су у криминалне радње и као такви кажњиви су новчано или затворском казном и до три године. Закон је усвојен, а сада следи његово спровођење кроз правилнике и тренинге ветеринарских инспектора.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи