Европска перспектива за све грађане

Европске интеграције нису интерес само главног града, већ свих грађана Србије, рекао шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер поводом прославе Дана Европе 9. маја. Обележавање Дана Европе одговор на потребу грађана да буду боље информисани шта је ЕУ, навела Милица Делевић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер рекао је да се прославом Дана Европе 9. маја шаље порука да Европска унија жели да настави да извози мир, стабилност, демократију и економски напредак и на Западни Балкан, који има европску перспективу.

"На данашњој мапи Европе, могу се видети неки делови који су остали изван ЕУ, а то је Западни Балкан. Развој тог дела Европе, продубљивањем ЕУ појачава сарадњу са чланицама, уједињене политике, тржишта и јединственог Шенгенског простора", рекао је Дежер на конференцији за новинаре.

Дан Европе у недељу ће бити обележен у Београду, као и у осталим деловима Србије, јер како је оценио Дежер, европске интеграције нису интерес само главног града, већ свих грађана Србије.

На прослави на Калемегдану наступиће оркестри и бендови из земаља чланица ЕУ, а програм ће обухватити културно- уметничке и спортске манифестација, као и образовне догађаје за децу.

Посебан део прославе биће посвећен кампањи против дроге и борби против сиромаштва.

На прослави ће амбасадор Дежер са градоначелником Београда Драганом Ђиласом потписати уговор о оснивању Европског информативног центра у београдском Дому омладине, који би требало да почне да ради на јесен, са циљем да грађанима објашњава шта је ЕУ.

Директорка Канцеларије Владе Србије за европске интеграције Милица Делевић је оценила да је обележавање Дана Европе одговор на потребу грађана да желе да буду боље информисани ште је ЕУ и које конкретне користи доноси.

"Ове године можемо мање да причамо о томе како изгледају европске престонице и како тамо живот функционише, пошто наши грађани лакше могу да их посете, доживе и да се врате са убеђењем да су неке ствари боље код нас, али да би нека позитивна искуства могли да преузмемо", истакла је Делевић.

Члан Градског већа Београда Жељко Ожеговић је нагласио да ће Град Београд и ове године обележити Дан Европе.

"Наравно да је много посла на нашем европском путу, али је важно да између ових годишњих прослава имамо битне напретке", истакао је Ожеговић, уз оцену да је укидање виза за грађане Србије поспешило осећај припадности ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи