Бубицом до дипломе

Да би положили испите, студенти често користе такозване бубице. Иако поједини факултети имају ометаче сигнала, продавци тврде да бубице, упркос томе, раде.

Да би положили испите, студенти користе различите преваре, последњих година и савремену технологију. Факултети се боре са тим и уводе боље мере заштите и све оштрије казне.

До скора су студенти полагали испите помоћу мобилних телефона, тачније помоћу бубица. То се више не дешава, јер су факултети увели ометаче сигнала.

Међутим, бубице се и даље изнајмљују и то преко Интернета и огласа, а продавци тврде да оне раде и поред ометача.

Бубица се бежично тј. без кабла повезује са телефоном. Величине је зрна грашка и у боји коже, па, осим девојака са дугом косом, могу да их користе и мушкарци, јер се тешко уочава.

Студенти овакву превару користе, када мисле да су у безизлазној ситуацији.

"Мислим да их обично користе када хватају задњи воз, односно када је октобар два или октобар, када хватају услов", сматра студенткиња Данијела Ђорђевић.

Студенти кажу да се бубице углавном користе за теоријске испите, али и за оне теже који се спремају дуже време.

Студенту који је ухваћен са бубицом или било којим недозвољеним средством, поништава се претходно положени колквијуми, семинарски радови.

На Факултету организационих наука у јануарском испитном року ухваћена је студенткиња која је користила бубицу, иако постоје ометачи.

"У три амфитеатра имао инсталиране фиксне апарате који не дозвољавају могућност преписивања и коришћење такозваних бубица, а с друге стране имамо и два покретна апарата која повремено користимо пред почетак писмених делова испита", каже Милија Сукновић са Факултета организационих наука.

Међутим казне за студенте које ухвате у таквој превари јесу 6 месеци до годину дана забране полагања испита. Ако се деси да се исти прекршај понови, онда је казна избацивање са универзитета тј. забрана студирања заувек.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи