Јанукович одликовао ветеране НОР-а

Председник Украјине Виктор Јанукович одликовао медаљом Заједнице независних држава 52 бораца Народноослободилачког рата. Амбасадор Украјине у Србији истакао да су Украјинци и други народи Совјетског Савеза ратовали раме уз раме са Југословенском војском.

Поводом 65 година од победе фашизмом, председник Украјине Виктор Јанукович одликовао је јубиларном медаљом Заједнице независних држава 52 ветерана, чланова српског Савеза удружења бораца народноослободилачког рата.

Медаље председника Украјине борцима Народноослободилачког рата Србије доделио је амбасадор Украјине у Србији Виктор Недопас, који је подсетио да су Украјинци заједно са Русима, Белорусима, и другим народима Совјетског Савеза ратовали раме уз раме са Југословенском војском.

"Прослава 65 година победе у Другом светском рату прилика је за све преживеле да се сете заједничке борбе против немачко-фашистичких освајача свих народа бившег Совјетског Савеза и Југославије" изјавио је Виктор Недопас.

Амбасадор Недопас је изразио поштовање и "најбољим синовима и кћеркама који нису штедели живот у име боље будућности за Европу и свет", а борцима се захвалио и амбасадор Русије у Београду Александар Конузин.

У ослобађању Београда, октобра 1944. године, уз јединице Југословенске народне армије били су и војници другог и трећег украјинског фронта.

"Имамо среће бар ми преживели да се сретнемо и да се сетимо тог великог времена и великих догађаја који су донели слободу нама и Совјетском Савезу", изјавио је Александар Виторовић из СУБНОР-а.

Међу ветеранима била је и Зорица Ђукић која је учествовала у чувеној Батинској бици, а у којој су се борили и Украјинци и Руси.

"Много вам хвала, драги борци, што се нисте предали окупатору и што сте се борили за нашу и вашу победу, мислим да ваша борба још није завршена, нажалост, многи су у вашој земљи заборавили да је Србија држава победник у овом рату", истакао је амбасадор Конузин.

Руски амбасадор Александар Конузин поздравио је одлуку Скупштине Београда да Београд поново добије улице Црвене Армије, Генерала Жданова и Маршала Толбухина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи