Нисам имао дилему

Министар здравља Томица Милосављевић рекао да није имао дилему како да поступи у вези са операцијом у Минхену. Први пут у животу био сам физички немоћан, истакао је министар и додао да неће поднети оставку.

Био сам потпуно свестан деликатности одлуке да се оперишем у Михнеху, али нисам имао дилему како да поступим јер су ми претиле озбиљне здравствене компликације, рекао министар здравља Томица Милосављевић и поручио да не намерава да поднесе оставку.

"Био сам потпуно свестан деликатности ситуације, јер када изговорите реченицу 'министар здравља се оперисао у Немачкој' то је само по себи неодбрањиво. Али да то не би било истргнуто из контекста мора се чути цела прича", казао је Милосављевић у интервјуу недељнику Време.

Министар здравља оперисан је на клиници "Гросхадерн" у Минхену пре скоро две недеље, након прегледа и консултација са стручњацима немачке клинике, који су констатовали да је неопходна хитна операција, јер би у супротном свако одлагање било погубно.

Његов одлазак на операцију у иностранство изазвао је бројне критике у јавности и од стране неких домаћих здравствених стручњака, који су, према писањима медија, наводили да је он тиме изразио сумњу у ресор који води, односно квалитет медицинског кадра.

"Нисам имао дилему како да поступим, јер сам први пут у животу био физички немоћан и јер сам уплашио своје троје деце, супругу, родитеље, целу породицу и пријатеље. То је људска одлука и она је моја. Уопште нисам имао дилему да ли тиме вређам своју струку. Напротив, казао је министар здравља.

Он је подсетио да се недељама лечио у Клиничком центру Србије, и да је веровао својим докторима, физијатру, реуматологу, радиологу, неурохирургу.

Послушао савет лекара

Министар је рекао и да је свог лекара др Васу Антуновић обавестио о томе да има могућност да се оперише у Михнену мање инвазивним поступком, који, како је навео, није било могуће обавити на такав начин у Београду.

Према речима Милосављевића, Антуновић га је посаветовао да искористи и другу могућност, ако је има, и да послуша савет уколико је могуће добити исти резултат мање инвазивним поступком.

"Никада не бих отишао, нити бих неког свог послао на операцију у другу државу ако се тај исти захват ради на исти начин овде и у иностранству", рекао је Милосављевић.

Објашњавајући свој здравствени проблем, Милосављевић је казао да је тегобе приметио пре месец дана, када је осетио озбиљне болове у леђима са зрачењем дуж обе ноге, а да му је у Клиничком центру Србије урађена магнетна резонанца кичме и да је налаз било лошији него што је то показивала његова клиничка слика.

До погоршања је дошло током викенда - 17. и 18. априла, рекао је Милосављевић објашњавајући да у једном тренутку није могао да стане на десну ногу.

"Ти симптоми су на ивици индикације за хитну операцију", казао је Милосављевић, подсетивши да је сам са породицом финансирао операцију у иностранству и да она не кошта Србију ни динар.

На питање да ли би операција била успешна и да је обављена у Србији, Милосављевић је рекао да је сигуран да би била успешна, јер цео тим неурохирургије спада у једну од бољих грана медицине у Србији.

Министар здравља је рекао да би, међутим, опоравак трајао дуже јер би рана била већа, а да је онда и зарастање компликованије.

Према његовим речима, интервенцијом у Михнену омогућен му је много бржи опоравак него код стандардне операције.

"Лекари КЦС се не осећају повређеним"

"Лекари КЦС не осећају се повређеним или увређеним због тога што сам у једном тренутку донео одлуку да прихватим савет пријатеља и колега из Немачке, да добијем друго мишљење које је подразумевало операцију са истим резултатом, али за мене мање штетну, мање повредиву и мање инвазивну процедуру", навео је Милосављевић коменатршићи критике да је изразио сумњу у здравствени систем Србије.

На питање да ли ће поднети оставку, о којој се последњих дана спекулисало Милосављевић је рекао да он тај посао доживљава као своју обавезу "коју мора да обавља онолико дуго колико мора, чак и онда када то није баш пријатно у Србији".

"Они који траже моју оставку аргументују је тако да бих ја овај посао могао да радим до пензије. То понекад звучи арогантно, што не желим. Можете бити сигурни да ја нећу доживотно бити министар здравља", казао је Милосављевић, објашњавајући да је пред њим мандат који није добијен на поклон већ на парламентарним изборима.

Милосављевић је рекао да ће бити министар онолико колико траје мандат, а да ће се вероватно за неколико дана вратити на посао.

На питање да ли је тачно да власт разматра његову оставку и да је већ одабрана особа која ће га заменити, Милосављевић је казао да је чуо да се помиње државни секретар Периша Симоновић, који му је казао да "нема ништа с тим".

"Мислим да је то новинарска 'патка'", рекао је Милосављевић, и додао да ће у наредном периоду разговарати и са премијером Мирком Цветковићем, од кога, како је навео, не очекује критику, већ разумевање.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи