Чишћење правосуђа од корупције

Хапшење бившег заменика тужиоца у Пожеги, Часлава Масларевића, доказ је да је реформа правосуђа била нужна, изјавила министарка правде Снежана Маловић. У реформисаном правосуђу нема места за недостојне, изјавила министарка правде.

Министарка правде Снежана Маловић изјавила је да је хапшење доскорашњег тужиоца у Пожеги, Часлава Масларевића, због сумње да је примао мито, доказ да је реформа правосуђа у Србији била нужна.

Припадници полиције ухапсили су данас доскорашњег заменика тужиоца у Пожеги Часлава Масларевића и власника фирме д.о.о. "Дисконт Пријановић" у Пожеги Славка Прокопијевића.

Прокопијевић је поднео око 140 пријава против лица која су му дуговала новац.

Масларевић је те дужничке пријаве активирао да би дужници Прокопијевићу вратили новац, који су, затим, делили.

Тужилаштво за организовани криминал преузело је предкривични поступак.

"Часлав Масларевић се сумњичи да је као бивши заменик општинског јвног тужиоца у Пожеги предузимао одређене службене радње против дужника предузећа 'Пријановић', чији је власник Прокопијевић, и наиме тога очекивао обећани новчани поклон у износу од 30.000 евра од чега је један део и примио", рекао је за РТС Миљко Радисављевић,  тужилац за организовани криминал.

Министарка правде је рекла да "у реформисаном правосуђу нема места за недостојне, било да је реч о бившим, садашњим или будућим носиоцима правосудних функција".

"Поред стручности и оспособљености, велики проблем са којим се српско правосуђе суочавало дуги низ година била је и недостојност, односно корупција носилаца правосудне функције", рекла је Танјугу министарка Маловић.

Министарка је изразила очекивање да данашња акција Тужилаштва за организовани криминал и полиције, није крај већ почетак акције на сузбијању корупције.

Према њеним речима, корупција је изузетно опасна по свеукупан напредак и развој друштва, а посебно корупција у правосудним органима, који треба да осигурају владавину права и пруже заштиту грађанима.

Корупција разлог неповерења у правосуђе

Маловићева је истакла да је управо корупција била један од разлога због кога је поверење грађана у правосудне органе у претходим годинама било на ниском нивоу.

"У реформисаном правосуђу нема места за било кога ко се у свом деловању не руководи поштовањем закона и адекватним моралним стандардима, без обзира да ли је реч о бившим, садашњим или будућим носиоцима ових функција", навела је министарка.

Апсолутно је недопустиво и неприхватљиво да неко ко је доскора био носилац важне правосудне функције буде на било који начин умешан у корупцију, јер је правосуђе један од стубова друштва и једна од најважнијих линија одбране грађана и целе државе од таквих и сличних појава, указала је министарка правде.

"Управо од сваког појединца у правосуђу, целокупног његовог деловања зависи и поверење грађана у рад тих институција и ја верујем да смо спроведеном реформом, постигнутим резултатима и будућим резултатима, створили квалитетан основ за успостављање поновног поверења у рад правосудних институција", оценила је Снежана Маловић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи