Заједно против тероризма

Изведена вежба симулације отмице авиона на београдском аеродрому "Никола Тесла". Савремени безбедносни ризици и претње не угрожавају само националне интересе Србије, већ и целог региона, изјавио министар Дачић.

На београдском аеродрому "Никола Тесла" одржана је вежба симулације отмице авиона. Њен циљ је побољшање координације и сарадње домаћих и страних служби безбедности.

Од првог отетог авиона 1930. године у Перуу до данас, у свету је било више од 500 отмица ваздухоплова. 

У ваздуху су наоружани терористи преузели контролу над авионом. Директорат за цивилно ваздухопловство обезбедиће сигурно слетање авиона, након чега почињу преговори са терористима.

То је само део сценарија вежбе која се први пут организује у том обиму у Србији. Њени организатори надају се да неће имати прилике да стечено знање примене у пракси.

Директор Директората цивилног ваздухопловства Небојша Старчевић рекао је да се не ради о показној вежби, већ о симулацији реалне ситуације, која за циљ има проверу способности много различитих служби.

Осим полиције, у вежби су учествовали и предстваници Директората за цивилно ваздухопловство, аеродрома, Црвеног крста, страних амбасада и других служби које би могле да се нађу у сличним ситуацијама.

Борба против тероризма важан задатак МУП-а

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да савремени безбедносни ризици и претње не угрожавају само националне интересе Србије, већ и целог региона, због чега на њих није могуће дати изоловани одговор.

У складу са међунродним стандардима, Србија је дужна да сваке две године изводи свеобухватне вежбе ангажовања служби за решавање кризних ситуација на аеродромима.

"Борба против свих видова тероризма, криминала и корупције представља један од најважнијих задатака Министарства унутрашњих послова Србије", рекао је Дачић после вежбе на аеродрому "Никола Тесла".

"Полазећи од чињенице да организовани криминал и тероризам не познају границе, нити националне разлике, предузели смо одлучне кораке како би му се супротставили заједничком и координираном акцијом полиција и других безбедносних служби из земље и иностранства", рекао је Дачић.

Министар је, међутим, рекао да се нада да домаће безбедносне службе неће у реалном животу имати потребе да реагују у таквим ситуацијама, односно да се отмице авиона неће догађати у Србији.

Директор аеродрома "Никола Тесла" Велимир Радосављевић истакао је да је аеродром у последње време имао већи број принудних слетања страних авиона, али и додао да се нада да се никада неће десити да у Београд слети авион који су отели терористи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи