На југу Србије 16 оболелих од туларемије

У Пчињском округу од туларемије, опасне заразне болести која може да доведе до смртних последица, оболело 16 особа, углавном деце. Број заражених се повећава.

Од туларемије, опасне заразне болести која може да доведе до смртних последица, у Пчињском округу оболело је 16 лица, углавном предшколске деце, основаца и средњошколаца, саопштила је директорка Завода за јавно здравље у Врању Ержика Антић.

"Број заражених од ове опаке болести у Пчињском округу се повећава, без обзира што су екипе из Службе епидемиологије стално на терену. Да би се туралемија трајно сузбила, потребно је да уз помоћ и подршку локалних заједница, извршимо систематску дератизацију на овом подручју", рекла је Антићева.

Доктор Срђан Станковић, рекао је да је у марту на југу Србије регистровано девет оболелих од туларемије, а да их је данас чак 16, због чега се већ може говорити о епидемији.

"До данас је регистровано по шест оболелих у општинама Бујановац и Прешево и четвору у Врању. Међутим, још са сигурношћу нисмо утврдили изворе зараже и путеве преношења", рекао је Станковић.

Начелник Центра за контролу и превенцију болести у Заводу за јавно здравље у Врању, Горан Ристић навео је да је у овом случају највероватније дошло до индиректних контаката са излучевинама мишева, пацова, зечева, чак и домаћих животиња.

"Људи оболе од туларемије узимањем заражене воде или хране, затим директним контактом са животињама, инхалациом или пак убодом инсекта", објаснио је Ристић.

Туларемија је акутно заразно обољење које се јавља у више клиничких облика - у крви, плућима, стомаку, а прати је повишена температура, повраћање и поремећај свести.

Ова болест је на југу Србије последњи пут регистрована пре 20 година, кажу у Заводу за јавно здравље у Врању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи