Помоћ Шведске развоју друштва

Потписан споразум о сарадњи Србије и Шведске. Предвиђена помоћ Србији вредна 12 милиона евра, намењена за програме у области демократизације друштва.

Министарка финансија Србије Диана Драгутиновић и амбасадор Шведске у Србији Кристер Брингеус потписали су споразум о развојној сарадњи којим је предвиђена годишња помоћ Шведске Србији од 12 милиона евра до 2012. године.

Новац ће бити искоришћен за програме и пројекте у области демократизације друштва, заштите људских права и животне средине, одрживог развоја, родне равноправности и европских интеграција.

Драгутиновић је на конференцији за новинаре захвалила Шведској што је и у време кризе издвојила помоћ за Србију. Од 2001. до 2009. године та земља је, како је истакла, дала Србији донације од 106 милиона евра.

"Захваљујући тој помоћи усклађена је обрада података у републичкој статистици са стандардима ЕУ, обезбеђен је регистар донација Србији које су до сада износиле 3,2 милијарде евра, унапређен рад судства и полиције, споведени пројекти заштите животне средине и помоћи избеглицама и Ромима", навела је Драгутиновић.

Пројекти за које су обезбеђене донације Шведске спроводе се преко Шведске развојне агенције СИДА.

Шведска, према речима Брингеуса, подржава европске интеграције Србије, за које је, како је нагласио, "потребно доста политичке енергије у Србији".

Брингеус је истакао да је интерес Србије да има одбре односе са Косовом и да у свом суседству нема 'црну рупу", наводећи да "две зараћене стране не могу да се уведу у ЕУ".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи