Ефикасније до наплате доприноса

Успостављање Централног регистра обавезног социјалног осигурања, неплаћени доприноси требало би да постану прошлост. Централни регистар омогућиће државним службама и грађанима брз увид у то да ли се закон поштује.

Једна од кључних ставки у сечи прописа јесте успостављање Централног регистра обавезног социјалног осигурања. Иако је пре месец дана по хитном поступку стигао у Скупштину, закон о тој новој Владиној институцији још чека усвајање.

Успостављањем те институције, неплаћени доприноси требало би да постану прошлост.

Пензијском фонду, послодавци тренутно дугују више од 200 милијарди динара, а Фонду здравства око 50 милијарди.

И државним службама и грађанима Централни регистар треба да омогући брз увид у то да ли се закон поштује.

Послодавци ће, коначно, пријаву и одјаву радника моћи да обаве на једном шалтеру.

Централни регистар за сада има једино директорку, која чека усвајање закона, после кога ће регистар заживети.

"Oва институција неће ангажовати много људи, суштина је информациони систем, а људи су ту само да га одржавају", рекла је директорка Милица Даниловић.

Иако је контрала уплате доприноса најважнија предност постојања Централног регистра. Први ће корист осетити послодавци. Већ након ступања на снагу закона, они ће уместо на три различита, тространа обрасца предата на три шалтера, пријаву или ођаву радника моћи да обаве на једном месту уз један папир.

Да ли ће то бити шалтер пензијског или здравственог фонда или Националне службе за запошљавање њихов је избор.

Централни регистар ће добити податак о томе. Задужени за гиљотину прописа прорачунали су да се само на тај начин годишње штеди 15 милиона евра. Осигураници ће на предности регистра дуже чекати.

"Корист ће пре свега имати осиуреници јер ће имати могућност да на месечном нивоу прате да ли је њихов послодавац платио доприносе и ако јесте на коју основицу", каже Даниловићева.

Крајњи рок за то је 2012. година. У предлогу закона о регистру пише да се једном унет податак у Централни регистрар не може брисати. Уз исправку регистар остаје. Свако у евиденцији регистра добијаја нови, такозвани "јединствен број".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи