Пораст трудноћа малолетница

Светска здравствена организација упозорава да је Србија међу земљама са највећим бројем малолетничких трудноћа, због чега је полно здравље омладине веома угрожено.

У Србији девојке у сексуалне односе ступају у просеку са 16 година. Ако не користе заштиту, најчешће остану трудне већ у првих шест месеци односа. Девојке које задрже дете потпуно промене живот, а малолетне девојке које одлуче да абортирају, тешко заборављају тај догађај.

"Најтеже сам се осећала када сам видела бебу на екрану, пошто сам била два и по месеца трудна. Тада је било оно или да или не, али морала сам то да урадим. Било ми тешко и после тога. Сва сам била сломљена и није ми било ни до чега. Кад видим некога да шета на улици са бебом, тешко ми је и данас", испричала је једна девојка која је одлучила да прекине трудноћу.

Према подацима Републичког центра за планирање породице, у Србији годишње затрудни шест до седам хиљада малолетница, од којих чак половина прекине трудноћу, што не чуди јер свака девојка са 16 и више година може сама и без знања родитеља да абортира. Ипак, прекид трудноће у овим годинама може да буде веома опасан.

Према речима докторке Катарине Седлецки, начелнице Центра за планирање породице, последице су и велике и озбиљне и често дугорочног карактера, а односе се на повреде унутрашњих полних органа који могу да настану током те интервенције.

"Чак је могућ и смртни исход због проблема који наступају током захвата, крварења, запаљења које су последице анемије, запаљење унутрашњих полних органа са инвалидитетом и могућим умањивањем плодности", објаснила је докторка.

Психолог Гордана Мијалковић-Стојиљковић сматра да девојке које малолетне затрудне често морају саме да решавају проблем.

"Због стида и због проблема који се деси, девојке често немају с ким да разговарају о томе.  Најчешће су окривљаване и одбациване. Сама осуда, одбацивање примарне породице, љутња родитеља није плодотворна и не доноси ништа добро", рекла је Мијалковић-Стојиљковић.

Лекари сматрају да је потребно увести сексуално образовање у школе да би се подигла свест о ризику који доноси сексуални однос, а родитељима препоручују да о томе разговарају са децом што раније и што више.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи