И мушкарци жртве насиља у породици

Статистика показује да у Србији велики проблем постаје пораст насиља у породици. Жртве насиља и мушкарци. У првој и јединој сигурној мушкој кући у Ћуприји, злостављаним мушкарцима дају смештај и правну помоћ.

Стручњаци из Управе за родну равноправност упозоравају да је пораст насиља у породици у Србији велики проблем. Сатистика показује да је 93 процента злостављаних жена, а седам одсто мушкараца који доживе насиље у породици.

Претпоставља се да их има више, али их је срамота да пријаве проблем и потраже помоћ.

Петра Саба физички и психички малтретирала је бивша жена. Сведоци су биле ћерке. Он каже да јој никада није вратио, иако га је ударала и гађала разним предметима, па чак и када је био повређен.

"Био сам повређен, лактови су ми били повређени, пао сам са скеле, тамо радим. Онда ме је оклагијом ударила и том приликом сам се од бола срушио на под", објаснио је Сабо.

Вера Тотић, председница Удружења самохраних родитеља, правно помаже Петру и другим мушкарцима који су у сличном положају. Каже да чак и на суду не верују у то да жена може да туче мушкарца.

"Сви гледају бледо, што сада браним неког мушкарца који је добио батине. Па ме чак питају, је л' ви верујете у то? Ја кажем - како не бих веровала када пратим човека од момента повреде, па до садашњег момента. Ево докази, ево документација", каже Вера Тотић.

Помоћ мушкарцима жртвама насиља

У првој и јединој сигурној мушкој кући у Ћуприји, злостављаним мушкарцима дају смештај и правну помоћ. Кажу да иако су у тешкој финансијској ситуацији, помажу великом броју мушкараца.

Душан Трифуновић из мушке сигурне куће "Мушка сигурност" каже да велики број људи тражи помоћ.

"Више од 20 људи је користило на дужи временски период услуге сигурне мушке куће, а око 500 испитаника се јављало што телефоном, што доласком, како да се помогне. Управо је та статистика да је све већи број људи који се јављају из Војводине у односу на југ Србије", истакао је Трифуновић.

При Министарству за рад и социјалну политику, Управа за родну равноправност бави се проблемом насиља у породици.

У њиховом пројекту "Борба против сексуалног и родно заснованог насиља" мушкарци се не спомињу као жртве, већ као починиоци.

Весна Јарић из Управе за родну равноправност наводи како се мушкарцима жртвама на директан начин не баве, али да ће и они добити адекватнију заштиту у случајевима где се утврди да они трпе насиље.

"Мушкарцима жртвама на директан начин се не бавимо, мада ће оно што ми промовишемо кроз пројекат такође помоћи и мушкарцима жртвама да добију адекватнију услугу у случајевима где они трпе насиље", рекла је Јарићева.

Мушкарци који доживе насиље у породици могу да се јаве центрима за социјални рад, полицији или да поднесу тужбу суду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи