Оштрење гиљотине прописа

Сеча прописа привреди може да уштеди 200 милиона евра годишње, али се примењује тек свака шеста препорука.

Гиљотина прописа требало би да уштеди привреди најмање 200 милиона евра годишње, али је мало урађено од онога што је у децембру договорено у Влади. Иако је премијер свим министарствима дао инструкције да се тај процес убрза, од 212 препорука спроведене су само 33.

Рок за спровођење подзаконских аката био је крај фебруара, а за законе 31. март. У Министарству економије кажу да је највише препрека било у Министарству финансија и Пореској управи. Пореска управа је била у обавези да објави на свом интернет сајту све акте које примењује према обвезницима, што није урађено.

"Пореска управа већ има центар за велике пореске обвезнике где предузећа формуларе предају електронским путем. До 1. фебруара мала и средња предузећа требало је то исто да ураде, али једноставно, рокови су истекли", рекла је Андреа Марушић из Сектора за свеобухватну реформу прописа.

У Пореској управи кажу да је реформа службе у току и да су можда могли да ураде и више. Пријаве пореза преко интернета за сада раде 350 великих предузећа која пуне половину буџета, а тај програм почео је у још пет градова у Србији.

"Ми очекујемо да од 1. марта идуће године ово буде могућност за све пореске обвезнике, а у наредних три месеца као прелазни период и обавеза свих пореских обвезника", рекао је Зоран Васић, помоћник директора Пореске управе.

Послодавци сматрају Пореску управу одговорном за неуплаћивање доприноса на плате за око 100 хиљада радника. Они нису задовољни досадашњим током сече прописа и тврде да се укупна активност реформе заснивала на захтевима медија, привреде и грађана.

"Сама министарства, односно државне установе које су примењивали те назадне и непотребне прописе, мало су учинили да дођу до неких решења, јер они најбоље знају шта је то што представља кочницу у њиховом раду", рекао је Небојша Атанацковић, председник Уније послодаваца Србије.

Нико неће бити кажњен за досадашње кашњење у реформи прописа. Да ли ће административни трошкови бити мањи за четвртину што је циљ реформе знаћемо крајем јуна до када је планирана реформа прописа и закона који су успоравали и чинили скупљим рад привреде.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи