Тежак положај радника

Синдикати у Србији обележили Међународни празник рада синдикалним, протестним и другим радничким манифестацијама. Представници Удружених синдиката Србије "Слога" предали Влади захтеве тражећи, између осталог хитно доношење новог Закона о синдикатима.

Међународни празник рада, 1. мај, симбол интернационалне радничке и синдикалне солидарности, обележен је широм Србије синдикалним, протестним и другим радничким манифестацијама.

Представници Удружених синдиката Србије (УСС) "Слога" предали су Влади захтеве у којима, између осталог, траже хитно доношење новог Закона о синдикатима и одговорност Високог савета судства због неуспеле реформе правосуђа.

Међу захтевима УСС, предатим у писарници Владе, су и измене и допуне Закона о раду којим би се омогућило ефикасније учешће синдиката у социјалном дијалогу, и обнова металско-индустријског комплекса као окоснице привреде.

УСС "Слога" тражи и измене и допуне Закона о платама државних службеника и наместника како би се ускладиле плате запослених у управи и правосуђу.

"Очекујемо да Влада озбиљно размотри ове захтеве. Намера нам је да бацимо другачије светло на неправилности у процесу приватизације предузећа и реформе правосуђа" реко је потпредседник УСС "Слога" Милан Петрић.

Петрић је истакао да су радници у Србији тренутно у тешком положају и да стање може само да се погорша.

Шетња за повратак достајанства грађана и радника

Протестном шетњом под слоганом "Вратите достојанство грађанима и радницима Србије", неколико стотина представника Удружених синдиката Србије "Слога" и других синдиката завршило је окупљање поводом Међународног празника рада - 1. маја.

Представници Удружених синдиката Србије "Слога", заједно са гранским синдикатима, синдикатима "Генералекспорта", Удружењем радника и пензионера "Генекса", студентима и радницима, како је речено, лоше приватизованих предузећа, затражили су од председника Србије Бориса Тадића и председнице парламента Славице Ђукић-Дејановић доношење закона о синдикатима како би се знало ко је легитимни синдикат који може да преговара са државом.

Они су поновили захтеве, које су раније данас упутили и Влади Србије, а који се односе на одговорност Високог савета судства због, како је наведено, неуспеле реформе у правосуђу.

Такође су захтевали измене и допуне Закона о раду у делу који се односи на синдикате, спас металско-индустријског комплекса као штожера привреде, као и хитно доношење закона о мобингу и измене и допуне Закона о платама државних служзбеника и намештеника.

Синдикалци су протестну шетњу почели на Славији, испред споменика Димитрију Туцовићу, где су положили венце, прошли су поред Владе Србије, а завршили су је перформансом испред Министарства економије, у оквиру којег су симболично указали да је "медвед заиграо" испред врата тог министарства.

Председник Удружених синдиката "Слога" Жељко Веселиновић навео је да је циљ протестне шетње да се скрене пажња на проблеме радника и грађана и додао да је жеља синдикалаца да се првомајска протестна шетња установи сваког 1. маја.

Ситуација никада гора за раднике у Србији

Председница Асоцијације слободних и независних синдиката (АСНС) Ранка Савић оценила је да је ситуација "никада гора" за раднике у Србији и најавила "вруће лето" уз пуно штрајкова и синдикалних активности.

"Милион незапослених, 650.000 грађана Србије испод границе сиромаштва и око 350.00 оних са минималном зарадом. Пуно је разлога да се синдикати уједине", рекла је Савићева током првомајске акције АСНС-а у београдској Кнез Михаиловој улици.

Она је навела и да је обавештена о томе да се након првомајских празника спремају нови штрајкови у Смедереву, Крагујевцу и Ваљеву, а међу предузећима чији ће запослени протестовати су и неке градске комуналне службе.

"Средином маја ћемо бити обавезни да организујемо много већу акцију. Пред нама је врло, врло врућ не само мај него и цело лето", поручила је председница АСНС-а.

Током акције Асоциајције слободних и независних синдиката у Кнез Михаиловој улици у Београду пролазницима је дељен пропагандни материјал и јабуке "као симбол здравља и снаге".

На лецима АСНС-а поручује се "Хоћемо у Европску унију, хоћемо заштиту прав радника, хоћемо европске услове рада, хоћемо европске плате".

Дачић: Србија мора да постане држава социјалне правде

Заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић честитао је припадницима полиције и свим грађанима Међународни празник рада - 1. мај, поручивши да Србија мора да постане држава социјалне правде.

"Сматрам да Србија не може да буде права држава уколико не буде држава социјалне правде, што уосталом пише у српском Уставу", рекао је Дачић на првомајском уранку у Наставном центру МУП-а на Макишу.

Дачић  je данас пошто је на Тргу Славија положио венац пред споменик Димитрију Туцовићу, вођи социјалистичког покрета у Србији почетком 20. века, поручио да у време економске кризе треба посебно водити рачуна о заштити права радника и најугроженијих слојева становништва.

"Радници треба да се изборе за своја права. Они који су купили фабрике нису робовласници, него власници дела капитала", рекао је Дачић

Дачић је оценио да су "неки прелазак Србије из једног система у други 2000. године схватили не као прелазак у модерни капитализам, већ у првобитну акумулацију капитала".

"Ако председник САД Барак Обама говори о реформи здравственог система и о већој доступности образовања свим категоријама становништва, онда не видим разлог да се и код нас о томе не говори јавно и веома отворено", рекао је Дачић.

Заједно са Дачићем, венац је положио и председник Градског одбора СПС Александар Антић који је 1. мај честитао "свима који живе од свог рада".

"Уверен сам да је пред нама време у којем ћемо сачувати постојећа и отворити нова радна места. Нико не може живети боље ако нема рада и нових радних места", рекао је Антић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи