Пресуде Лекарске коморе

Суд части Лекарске коморе Србије почео је са изрицањем пресуда у споровима у којима су оптужени лекари. Пресуда Суда части требало би да носи посебну тежину јер се на тај начин поједини лекари означавају као нечасни за обављање тог посла.

Суд части, који ради у оквиру Лекарске коморе у споровима у којима су оптужени лекари, почео је са изрицањем пресуда. Поред пресуда у споровима који се воде пред грађанским судовима, пресуда Суда части требало би да носи посебну тежину, јер се на тај начин поједини лекари означавају као нечасни за обављање тог посла.

У последњих девет месеци Суд части Лекарске коморе Србије процесуирао је 130 предмета. Од почетка године донето је 13 пресуда за лекаре. Од тих 13 пресуда, чак 9 чине само опомене, три пресуде су ослобађајуће, а донета је и једна пресуда која забрањује иступање и вештачење лекара.

Док траје процес, како пред редовним, тако и пред Судом части, оптужени лекар и даље ради свој посао. Дијана Радовић, мајка преминуле Јелице Радовић, од Суда части добила је обавештење да се чека одлука грађанског суда.

"Ми смо чекали одлуку Суда части са пуним поверењем, без обзира на таргедију која нам се десила, осећамо се као породица поново изиграно и просто овом својом одлуком они каљају углед своје лекарске струке и свих оних дивних људи који ваљано обављају свој посао", каже Дијана Радовић.

Радовић је додала да "они овиме гледају да унизе чак и успомену на децу која су усмрћена на овај начин".

У Лекарској комори кажу, да су процеси, који се воде због смртних случајева јер се сумња да је узрок била лекарска грешка - сложенији и да ће пресуде за њих бити донете нешто касније. Такође, кажу да постоје разлози зашто се чека одлука грађанског суда.

"Уколико ви донесете ослобађајућу пресуду онда на индиректан начин можете нашкодити пацијенту, а ако донесете окривљујућу пресуду, на тај начин, у тим споровима, пред редовним судовима, можете нашкодити лекару", рекла је директорка Лекарске коморе Србије Татјана Радосављевић.

У сваком случају, онда је најпоштеније и то је заправо Европска препорука, да ви у том случају застанете и сачекате одлуку грађанског суда, додала је Радосављевић.

У Лекарској комори тврде да, и онда када редовни суд донесе ослобађајућу пресуду, то не значи да Суд части треба исто тако да поступи. Ипак, уколико је пред грађанским судом лекар проглашен кривим, Суд части не може одлучити другачије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи