Срби верују Суду у Стразбуру

Србија је на осмом месту по броју жалби грађана Европском суду за људска права у Стразбуру. Грађани имају велико поверење у међународне судске институције, оценио заступник Србије пред тим судом Славољуб Царић.

Грађани Србије Европском суду за људска права у Стразбуру најчешће се обраћају због дужине судских поступака и неизвршења правоснажних пресуда, саопштено је на конференцији "Србија пред Европским судом за људска права у периоду март 2009. до марта 2010. године".

Како је на скупу у Београду навео заступник Србије пред Европским судом у Стразбуру Славољуб Царић, Србија је по броју жалби тој институцији прва међу земљама бивше Југославије, а на осмом месту међу свим европским државама.

Према подацима од 2009. године, Србија има 3.200 представки пред судом у Стразбуру што јој доноси осму позицију у Европи од 47 држава, прецизирао је заступник Србије пред тим судом.

"То указује да постоје извесни системски проблеми, пре свега везани за неизвршавање пресуда и дуго трајање поступака, али и да грађани имају велико поверење у међународне судске институције", оценио је Царић и додао да је тај суд до данас по представкама грађана Србије донео 45 пресуда.

Царић је навео да је охрабрујуће то што Европски суд за људска права још ниједном није утврдио повреду права на живот, забрану мучења и дискриминације, иако је и то истицано пред судом.

Царић је указао и да је од 2004. године, када је Србија ратификовала конвенцију, до данас донето 45 пресуда, као и да је велики број њих избегнут јер је дошло до поравнања.

"До 2009. године донето је 40 пресуда, у 37 утврђена је бар једна повреда, док држава није крива у три пресуде", рекао је Царић.

Према његовим речима, током прошле године пристигло је 82 предмета, а од почетка године 40 предмета.

Министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић оценио је да Суд за људска права у Стразбуру у очима грађана Србије исправља оно што држава, њени органи, нису урадили или су урадили на начин за који грађани сматрају да су оштећени.

Чиплић је оценио да је добра ствар то што се жалба пред Уставним судом сматра меродавним правним леком.

"Уставни суд пружа подједнаку заштиту као и Суд у Стразбуру и то показује да Србија има систем који може да пружи меродавну заштиту људских права ", рекао је Чиплић.

Министар за људска и мањинска права је навео да је добра ствар и то што Србија све пресуде Суда за људска права извршава на предвиђен начин и у предвиђеном року.

"Србија је показала ону врсту напретка која говори о зрелости пре свега правосудних органа. Све трансформације и реформе иду у правцу да заштите људска права пред правосудним органима", рекао је Чиплић.

У Министарству правде приоритет је свеобухватна реформа правосудног система без које неће престати жалбе против државе.

"Реформа ће допринети краћем трајању поступка и самим тим утицати на смањење броја обраћања грађана овом суду чиме ће се остварити коначни циљ - ојачано и апсолутно основано поверење грађана у рад правосудних институција", навела је државна секретарка у Министарству правде Гордана Паулић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи