Утврђен број бруцоша

У наредној школској години на универзитетима и факултетима чији је оснивач Србија на прву годину студија моћи ће да се упише 20.674 студента који се финансирају из буџета, одлучила Влада.

Министар просвете Србије Жарко Обрадовић изјавио је да је Влада Србије на данашној седници донела одлуку да се у наредној школској години на факултетима, чији је оснивач Србија, на првој години студија упише 20.674 студента који се финансирају из буџета.

"Влада је одлучила и да се наредне школске године на високим школама струковних студија, чији је оснивач Србија, упише 6.597 студената који ће се финансирати из буџета", рекао је Обрадовић.

Када је реч о квотама за упис прве године на факултетима, Обрадовић је рекао да ће на Београдском факултету бити уписано 9.135 студената, Универзитету уметности у Београду 258, на Универзитету у Крагујевцу 2.044, а у Нишу 2.878 студената.

На Приштинском универзитету, који је измештен у Косовску Митровицу, финансираће се из буџета школовање 980 студената, у Новом Пазару 450, на Универзитету у Новом Саду 4.664 студента, као и 265 на Војној академији, рекао јеОбрадовић.

Ове године скромно, али смо ипак повећали број буџетираних студената за 1,17 одсто, односно финансирање оних који ће ићи на високе струковне школе за 1,3 одсто, додао је министар просвете.

Говорећи о повећању школарине, које траже факултети, Обрадовић је рекао да је његов став да школарине не треба повећавати док траје економска криза.

Влада је усвојила и Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Србије и Кабинета министра Украјине о узајамној помоћи у царинским питањима, Предлог закона о потврђивању Споразума о научној и технолошкој сарадњи између Владе Србије и Владе Италије и Предлог закона о потврђивању Споразума између Србије и Шпаније о запошљавању чланова породица дипломатског, конзуларног, административног и техничког особља дипломатских и конзуларних представништва.

На данашњој седници усвојен је и закључак којим се скида ознака тајности са докумената из надлежности Владе Србије који се односе на податке који могу указати на чињенице када, где и колико, и која лица су убијена и стрељана у периоду после септембра 1944. године.

Донета је и уредба која ће грађанима омогућити куповину рачунара домаће производње путем субвенционисаних потрошачких динарских кредита, као и одлука о укидању девизне клаузуле за кредите за ликвидност, чиме ће се у потпуности прећи на динарске кредите за ликвидност, осим за наменску индустрију.

Влада је обезбедила још милијарду динара из буџета за динарске кредите за ликвидност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи