Велико спремање Србије

Скоро сваки квадрат Србије прекривен је смећем, рекао Оливер Дулић на потписивању меморандума о сарадњи са 112 невладиних организација. Време да крилатица 'планету нисмо наследили већ смо је позајмили од предака' заживи у Србији, навео министар за животну средину.

Министар животне средине Оливер Дулић изјавио је да је скоро сваки квадрат Србије прекривен смећем и да је она чиста само тамо где нико не живи, због чега је неопходно да грађани промене понашање, како би се тај проблем решио.

"Мислим да је сазрело време да крилатица која каже 'планету нисмо наследили већ смо је позајмили од предака' заживи у Србији и да постане модел размишљања и понашања", изјавио је Дулић на потписивању меморандума о сарадњи са 112 невладиних организација.

НВО ће се тим меморандумом, према Дулићевим речима, укључити у акцију министарства "Очистимо Србију" и између осталог постати кредибилни извори информација о стању на терену, бујању дивље градње, ницању депонија, крађи птица.

Дулић је навео да је дошло време да сви заједно инсистирамо на активностима везаним за политику министарства и државе, којом намерава да се промени свест грађана о том значајном питању које се одражава и на здравље.

Јачи фронт за здравију и чистију Србију 

Према његовим речима, први тест те сарадње биће 5. јун и акција "Велико спремање Србије", када ће надлежни позвати све грађане да почисте оно што им смета.

"Ако осам милиона људи тога дана однесе једну ПЕТ флашу у центар за рециклажу, решићемо проблем те амбалаже. Ако исто учине и са кесама, фрижидером или шкољком од фиће, имамо прилику да тога дана решимо већину наших проблема и учинимо Србију чистијом", навео је министар.

Према његовим речима, тим меморандумом о сарадњи стварамо заједнички и јачи фронт за здравију и чистију Србију.

Дулић је подсетио да је Скупштина Србије ратификовала Архуску конвенцију која подразумева укључивање невладиног сектора у институционалне механизме приликом доношења одлука које се баве животном средином, те је потписивајне меморандума једна од корака на том путу.

Излажући о значају очувања животне средине и природних ресурса министар је посетио да данас нема ниједног важнијег политичког и економског догађаја у свету који се не бави тим питањем, али је навео и да му је жао што то није случај и у Србији.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи