Сарадња на спровођењу Закона

Представник Форума младих са инвалидитетом Жељко Илић и председник Привредне коморе Србије потписали меморандум о сарадњи, који предвиђа заједничке активности на примени новог закона о запошљавању особа са инвалидитетом.

Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин потписао је са извршним директором Форума младих са инвалидитетом Жељком Илићем меморандум о сарадњи, који предвиђа заједничке активности на примени новог закона о запошљавању особа са инвалидитетом.

Бугарин је подсетио да је прошле године донет нови закон, који од 24. маја ове године предвиђа обавезу послодаваца који имају до 49 запослених да запосле једну особу са инвалидитетом, а да на сваких следећих 50 запослених приме по једног таквог радника.

Председник ПКС је рекао да новоснована предузећа неће бити у обавези да запосле особе са инвалидитетом две године од дана оснивања, као и да су у закону наведени пенали за послодавце, у висини од три минималне месечне зараде, за сваку особу с инвалидитетом коју не запосле.

Он је навео да је циљ меморандума да се направи добра сарадња ПКС и Форума младих са инвалидитетом и да се заједно ради на едукацији и професионалној обуци привредника и пословне јавности, како би закон заиста заживео.

Бугарин је рекао да ће се на томе заједнички радити и у Центру за едукацију и образовање ПКС, како би особе са инвалидитетом могле да нађу посао и потпуно се интегришу у друштво.

ПКС је обезбедила одговарајуће пословне просторије за особе са инвалидитетом, а Форум младих са инвалидитетом моћи ће да користи мрежу ПКС у целој земљи и предсавништва у иностранству, рекао је он, додавши да ће Комора организовати сајмове запошљавања за особе са инвалидитетом.

Илић је рекао да је данас потписани меморандум одличан пример добре сарадње различитих институција са невладиним организацијама особа са инвалидитетом и да ће ПКС бити идеалан партнер у напорима да се примени нови закон.

Илић наводи да закон предвиђа добре механизме, али да треба едуковати и послодавце, и особе са инвалидитетом.

Послодавац који буде запослио особу са инвалидитетом, уз обезбеђивање посебних услова за рад, моћи ће да оствари право на накнаду трошкова за прилагођавање радног места, а у случају да запосли особу са инвалидитетом без радног искуства послодавац ће имати право на субвенцију зараде у трајању од 12 месеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи