Поправљајући квар уништили антички форум

Радници ЈКП "Горица" приликом радова на инсталацијама у Нишкој тврђави уништили зидине античке ископине из 4. века. Комуналци кажу да им је жао због грешке, Завод за заштиту споменика културе најављује да ће против тог предузећа поднети кривичну пријаву.

Приликом поправке кварова на инсталација, радници Јавног комуналног предузећа "Горица" из Ниша оштетили су антички форум у Нишкој тврђави из 4. века.

Штета коју су радници комуналног предузећа нанели ископинама је, по мишљењу археолога, непроцењива: уништен је део форума, тј. главног градског трга у доба владавине цара Константина.

Рупа је површине 16 квадратних метара и дубока 4 метра, а срушен је и метар и по зида и део објекта.

У "Горици" кажу да су имали намеру да поправе квар на инсталацијама, јер већ пет дана немају воду, а канализација им је запушена. У том предузећу ради више од две стотине људи.

Саопштили су да им је жао због грешке која је начињена када су радници покушавали да реше комуналне проблеме у седишту фирме.

Завод за заштиту споменика културе најавио је да ће поднети кривичну пријаву против тог јавног предузећа. У Заводу подсећају да се у Тврђави ништа не може копати и радити без њихове дозволе, а уништавање античких ископина доживљавају као вандализам.

И друга предузећа која раде у Тврђави, према речима запослених у Заводу за заштиту споменика културе, "имају невероватне захтеве" - попут изградње складишта за гориво или котларница са великим димњаком.

На подручју Тврђаве, на дубини од 4 до 8 метара, налази се антички Наисус и цело подручје је од 1949. године под заштитом државе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи