Потребна већа улагања дијаспоре

Држава би требало да у већој мери поспеши директне инвестиције наших људи из дијаспоре, рекао министар Срећковић. Од 2000. године дијаспора у Србију уложила 550 милиона долара.

Министарство за дијаспору организовало је Прву међународну конференцију о новчаним дознакама српске дијаспоре, на којој су учестовали стручњаци за миграцију и токова новца.

Највећи трансфери новца у Србију потичу из Немачке, Аустрије и Швајцарске. Процене су да су од 2000. године инвестиције из дијаспоре у Србију достигле око 550 милиона долара.

Српска дијаспора је током прошле године у Србију послала 5,5 милијарди долара, што је више од 10 одсто у односу на претходну годину. Према проценама Светске банке, током 2008. године, у Србију је, из дијаспоре, послато пет милијарди долара.

Срђан Срећковић, министар за дијаспору каже да тај велики финансијски потенцијал, ипак, није усмерен у инвестиције. "Одлази у крајњу потрошњу и зато стратегија државе Србије, у годинама пред нама, мора да буде да у много већој мери поспешимо директне инвестиције наших људи из дијаспоре. Нема никакве дилеме да ће се ниво девизних дознака одржати или ће благо расти у будућности", наводи Срећковић.

Смањење учешћа неформалних канала требало би да буде део стратегије како би се појачали легални токови дознака, поручено је са међународне конференције.

"Конзистентна стратегија привлачења дознака требало би да подстакне дијаспору у привредне, инфрастуркутрне и пројекте од друштвеног значаја. Тиме би се ова средства, кроз леглане и финансијске токове, усмарила ка економском развоју", сматра Бојан Марковић, вицегувернер Народне банке Србије.

Амбасадор Швајцарске у Србији Ервин Хофер рекао je да је Швајцарска прошле године направила приручник који српској дијаспори указује на легалне канале, којима је могуће доставити новац у Србију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи